in

Dan kada treba da završimo sve poslove pred doček Uskrsa

Dan kada treba da završimo sve poslove pred doček Uskrsa

Velika subota ili Strasna subota je praznik posvećen uspomeni na pogreb Isusa Hrista i njegov silazak u podzemni svet, ujedno predstavlja i uvod u uskršnje praznike

Velika subota je dan uoči Uskrsa u kome treba da se završe svi poslovi i pripreme za doček velikog praznika – Uskrsa. Sređuje se kuća i boje jaja oni koji to nisu uradili na Veliki petak.

Velika subota je dan kada se tihuje i moli. To je dan kada je Hristos sišao u AD da propoveda jevanđelje mrtvima, kako bi pokazao da je došao kraj starom veku koji je bio obeležen svetkovanjem subotnjeg dana i otpočeo novi vek u kome se svetkuje dan NJegovog Vaskrsenja. Sveštenici u pravoslavnim hramovima se u znak vaskršnje radosti i pobede nad smrću presvlače u svete odore i u osvetljenoj crkvi čitaju Jevanđelje o radosnoj vesti anđela.

U večernjim časovima, toga dana, plaštanica se iznosi ispred hrama, nosi se oko crkve triput i ponovo spušta u grob. U jugoistočnom Banatu mese kolačiće koji se posle bdenija nose na groblje. Grob se preliva vinom i okadi. Na veliku subotu se ne radi u polju i žene ne rade ručne radove.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU