in

Da li znate zašto se SRETENJE obeležava kao Dan državnosti Srbije?

Postoji nekoliko istorijskih razloga zbog kojih se današnji dan obeležava kao državni praznik.

Dan državnosti Republike Srbije je državni praznik Srbije koji se praznuje 15. i 16. februara, a ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije.

Pročitajte još: Gde bi trebalo da postavimo policu sa knjigama prema FENG SHUI pravlima? Evo šta donosi negativnu energiju

Dan državnosti obeležava se i u slavu dana kada je u Kragujevcu 1835. godine na Sretenjskoj skupštini izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav. Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Prvi ustav Srbije bio je jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba. NJime je Srbiji prva na Balkanu ukinula feudalizam, što predstavlja najistočniji uticaj Francuske revolucije.

Pročitajte još: Fatalan, šarmantan i neverovatno pametan: Da li znate ko je bio prvi BEOGRADSKI PLEJBOJ – Zaveo je tri najlepše Jugoslovenke, pa im slomio srce

Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije. Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Dan državnosti Srbije u svetu

Veb-pretraživač Gugl prvi put je čestitao Srbiji Dan državnosti 2012. godine, dok je društvena mreža Fejsbuk je prvi put čestitala Srbiji ovaj državni praznik 2016. godine na prikladan način čime se pridružila internet pretraživaču Guglu koji to čini svake godine od 2012. kada je to prvi put učinio.

Pročitajte još: “Umreću s ožiljkom zbog Danilove nesreće”: Nataša Bekvalac otvorila dušu o BIVŠIM MUŽEVIMA

U čast obeležavanja Dana državnosti Srbije, Maneken Pis, simbol grada Brisela, obučen je u šumadijsku narodnu nošnju. Od 2011. godine, u čast obeležavanja Dana državnosti Srbije, simbol grada Brisela oblači se šumadijsku nacionalnu nošnju.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU