in

ČUDO OD POVRĆA! Znate li šta jedna ROTKVICA može da učini za vaše telo

Obavezno treba da se nađe na trpezarijskom stolu.

Ukoliko ste se pitali šta je to što će vas čuvati od prehlade, pokrenuti uspavana creva, a ujedno i osvežiti, pravi odgovor je rotkvica. Saznajte koje su njene blagodeti:

1. Zaštitnik tela

Rotkvica (lat. Raphanus sativus) potiče iz Azije gde se uzgajala i brala još pre 3000 godina. Crvena boja rotkvice potiče od pigmenta antocijana. Ova materija je snažan antioksidans koji čuva ćelije tela od raspadanja i garantuje zdravlje celog tela.

2. Podstiče probavu

Ljutkasti ukus rotkvice podstiče lučenje želudačnih sokova, zbog čega se obično služi u obliku salata ili napitaka, odnosno kao aperitiv koji otvara apetit.

Uz to pokreće probavu i rad creva, a posebno se preporučuje osobama koje imaju problema s tvrdom stolicom.

3. Saveznik fit forme

U sto grama rotkvica nalazi se tek 16 kalorija jer većinu ploda čini voda. Ne čudi stoga što u ovoj ljutkastoj namirnici možete uživati bez zadrške čak i ako držite dijetu. Ovo je povrće odličan izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, kalijuma i folata, koji daju energiju i jačaju imunitet.

Zbog ljutine povrća pojačano uživanje u rotkvicama ne preporučuje se osobama koje imaju osetljivu sluznicu želuca i bolesti poput čira, probleme sa crevima, niti bubrežnim bolesnicima.

4. Antibakterijsko ‘oružje’

Sok od sveže rotkvice cedili su naši stari za lečenje žuči, a pokazao se posebno korisnim u izlučivanju sluzi iz disajnih organa tokom sezonskih bolesti, bronhitisa i gripa.

Neki stručnjaci tvrde da je, uz njena antibakterijska svojstva, i moćno oružje protiv kašlja i glavobolja.

5. Čuvar jetre

Rotkvica sadrži materije koje neutralizuju bilirubin u jetri zbog čega se nameće kao odlično sredstvo u borbi protiv žutice. Uz to je odlična namirnice za podsticanje prolećne detoksikacije – bez obzira jedete li ju sirovu, od nje cedite sok ili dodajte nekim kompleksnim napicima za čišćenje organizma od nakupljenih toksina.

                          Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU