in

Bila začetnik današnje mode i žene su je obožavale

Bila začetnik današnje mode i žene su je obožavale

Lejdi Meri Kvant, slavna britanska dizajnerka koja je promenila modnu istoriju, preminula je u 93. godini. Vest o njenoj smrti objavila je njena porodica, prenosi “The Guardian”.

– Mirno je preminula u svom domu u Velikoj Britaniji ovog jutra. Ona je bila najprepoznatljivije lice u svetu mode u 20. veku i inovator koji je pomerio granice – stoji u obaveštenju.

Meri Kvant, britanski dizajner i modna ikona šezdesetih godina, svojim “izumom”, mini suknjom, promenila je lice svetske mode.

– Mini suknja je dozvoljavala ženama da trče za autobusom – rekla je ona Meri koja je imala zanimljivo i krajnje praktično objašanjenje zašto se odlučila da kreira kratke suknje.

Prva mini suknja prodata je u njenom butiku “Bazar” u Londonu 1963. godine, a ubrzo je osvanula i na stranicama “Voga”. Na modnoj pisti prva ju je prošetala manekenka Tvigi.


Meri je kratkim suknjama započela revoluciju u tadašnjoj dosadnoj i sumornoj modi. Otvorila je vrata sve veće emancipacije i slobode žena koje su ovaj model sa oduševljenjem prihvatile.

Manjina je i osuđivala Meri, a ona se branila rečima:

– Nisam izmislila mini suknju, već je ona stvorena na ulicama Londona. Ja sam samo pravila jednostavniju odeću u kojoj je moglo da se hoda, u kojoj je moglo da se skače i trči. Dužinu su određivale same mušterije. Suknje koje sam ja nosila bile su veoma kratke, a mušterije su vikale kraće, kraće.

Mini suknja nije bila jedino što je Meri osmislila, ona je ženama ponudila šarene čarape i vruće pantalonice.

Ono što je Meri Kvant učinila mini suknjom, koja je naziv dobila po kreatorkinom omiljenom automobilu, Miniju, poredi se sa šokom koji je Koko Šanel izazvala muškim odelima za žene.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU