in

Ako pređete granicu, izazvaćete ubrzano starenje MOZGA

Ako pređete granicu, izazvaćete ubrzano starenje MOZGA

Pored mnogih drugih štetnih efekata, alkohol može izazvati i prevremeno starenje mozga

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo izbegavati preterano konzumiranje alkohola, a jedan od njih je naročito štetan jer ubrzava starenje mozga.

U istraživanju je učestvovalo 20.965 učesnika, čija je prosečna starost bila 55 godina. Alkohol nije konzumiralo 2,7 odsto njih, dok su ostali u proseku pili više od sedam čaša alkohola nedeljno. Dokazano je da ovo može biti opasno po zdravlje.

“Ukoliko konzumirate više od sedam čaša alkohola nedeljno, u vašem mozgu će doći do nakupljanja gvožđa, što loše utiče na kognitivine sposobnosti”, rekla je lekarka Anja Topivala.

Pročitajte još: 5 razloga zbog kojih treba da isprobate KEGELOVE vežbe: Pomoći će vam da sprečite nekontrolisano mokrenje i poboljšate seksualnu funkciju

Lekarka Ema Laing je zatim dodala da je mozak vrlo osetljiv na povećanje nivoa gvožđa.

“Nenormalno visok nivo gvožđa u mozgu povezan je s oksidativnim stresom, koji dovodi do bržeg oštećenja nervnih ćelija i njihovog odumiranja, a to je u suštini ubrzanje starenja mozga”, objasnila je.

Stručnjaci savetuju ljudima da piju jednu ili dve čaše vode uz svaku čašu alkohola kako bi očuvali zdravlje mozga. Naravno, najsigurnija opcija je prelazak na konzumiranje bezalkoholnog piva i sličnih proizvoda, na šta mnogi teško mogu da se naviknu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU