in

ZELENSKI NIJE ZADOVOLJAN, traži da Zapad uvede zabranu letova za rusku avijaciju iznad Ukrajine, Psaki: Ne planiramo da budemo deo toga

“Za sada nemamo rezultat koji bismo želeli da dobijemo. Rusija je saopštila svoje stavove, mi smo pokušavali da nađemo dodirne tačke da bismo okončali rat. Dobili smo neke signale”, rekao je Zelenski, prenosi Interfaks.

Dodao je da će se ono što je rečeno na sastanku analizirati kada se delegacija vrati u Kijev i da će onda ukrajinska strana odlučiti kako da nastavi tokom druge runde pregovora. Današnji pregovori Rusije i Ukrajine u Gomeljskoj oblasti u Belorusiji trajali su oko pet sati.

Šefovi delegacija obe strane saopštili su da je dogovoreno da se pregovarački proces nastavi, a da će sledeći sastanak biti održan narednih dana na poljsko-beloruskoj granici.

Zelenski je izjavio i da je vreme da Zapad razmotri uvođenje zone zabrane letova za ruske rakete, avione i helikoptere kao odgovor na rusko granatiranje ukrajinskog grada Harkova. U video obraćanju, Zelenski nije precizirao kako i ko bi sprovodio zonu zabrane letova, preneo je Rojters.

Zelenski je naveo da su ruske snage za pet dana izvele 56 raketnih napada i ispalile 113 krstarećih raketa na Ukrajinu, a da današnji napad na Harkov, kako tvrdi, “jasno predstavlja ratni zločin”, preneo je CNN.
 

Sergey Kononenko

“Iskazi desetina očevidaca govore o tome da nije reč o jednom pogrešno ispaljenom rafalu, već o namernom uništavanju ljudi. Rusi su znali gde pucaju”, istakao je Zelenski. Ocenio je da će zbog, kako je rekao, ovog zločina definitivno biti formiran međunarodni tribunal “jer je u pitanju kršenje svih konvencija”.

“Niko na svetu vam neće oprostiti ubijanje miroljbivog ukrajinskog naroda”, poručio je Zelenski.

Ranije danas je sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki izjavila da bi uspostavljanje zone zabrane letenja iznad Ukrajine od strane američke administracije dovelo do direktnog sukoba sa Rusijom.

“Zona zabrane letenja zahtevala bi implementaciju i zahtevala bi razmeštanje američke vojske za sprovođenje te odluke, što bi bio direktan sukob, potencijalno direktan sukob i potencijalno rat sa Rusijom, što je nešto čega ne planiramo da budemo deo“, rekla je ona, preneo je TAS S.

Pratite nas na društvenim mrežama