in

(VIDEO) RUSI OVIM PREOKREĆU RAT?! Zapad matiran, od RAZORNIH avio-bombi nema odbrane, Ukrajinski PVO apsolutno nemoćan!

(VIDEO) RUSI OVIM PREOKREĆU RAT?! Zapad matiran, od RAZORNIH avio-bombi nema odbrane, Ukrajinski PVO apsolutno nemoćan!

Prema ukrajinskim vlastima, posebno su na meti grad Herson na jugu i regioni koji se graniče sa Rusijom i Belorusijom.

– Rusi bacaju sve više takvih bombi, jer su njihove zalihe raketa istrošene. Ostalo ih je veoma malo, pa su prešli na jeftine avio-bombe – kaže za DW Jurij Ihnat, portparol ukrajinskog vazduhoplovstva.

Upotrebljavajući navođene bombe, „ruske snage možda menjaju taktiku kako bi smanjile rizik od daljih gubitaka aviona, jer deluju van dometa većine ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane“, napisao je u svom izveštaju od 7. aprila Američki institut za proučavanje rata.


ŠTA RADE UKRAJINSKI VOJNICI?! ŠOK ISPOVEST CIVILA IZ BAHMUTA! “Zapucaju iz tenkova, mi pobegnemo iz kuće, a onda oni…”


BACAJU ORUŽJE I BEŽE?! HAOS U GRADOVIMA OKO BAHMUTA! Prigožin uputio hitan apel Zelenskom! “Nemojte da ih ubijate…”

BACAJU ORUŽJE I BEŽE?! HAOS U GRADOVIMA OKO BAHMUTA! Prigožin uputio hitan apel Zelenskom! Nemojte da ih ubijate...

Šta su navođene vazdušne bombe?

Za razliku od običnih, navođene bombe imaju krilca i peraja. One zbog toga mogu da budu lansirane u tzv. „klizeći let“, što im omogućava precizno ciljanje. Istovremeno, one mogu da pogode mete na velikoj udaljenosti od tačke lansiranja. Takve bombe lansiraju se iz borbenih aviona ili iz helikoptera.

Ukrajinski vojni stručnjaci procenjuju da Rusija trenutno koristi dve vrste navođenih bombi. Moderniji, satelitski kontrolisani UPAB-1500B, ušao je u upotrebu pre samo nekoliko godina, ali je, kažu ti stručnjaci za DW, zbog izuzetno visokih troškova proizvodnje do sada retko korišćen.

Umesto toga, ruska vojska u Ukrajini uglavnom koristi bombe teške 500, 1.000 ili 1.500 kilograma, koje datiraju još iz sovjetskih vremena, a koje prvobitno nisu bile navođene. Visokoeksplozivne bombe tipa FAB naknadno su opremljene krilcima i satelitskom kontrolom, što ih čini veoma preciznim oružjem. Oleh Katkov, glavni urednik ukrajinskog stručnog časopisa „Difens ekspres“, objašnjava da je prerada tih bombi veoma jeftina i veoma brza.

To potvrđuje i Oleksandr Kovalenko, vojni ekspert ukrajinskog trusta mozgova Centar za bezbednosne studije.

– Takve bombe, kojih još uvek ima veoma mnogo u magacinima, mogu se brzo preraditi. Iako je njihov kvalitet daleko slabiji u odnosu na moderne sisteme, Rusija može da ih koristi za napade na Ukrajinu dugo vremena – kaže on.

PVO gotovo nemoćan protiv bombi

Prema rečima Jurija Ihnata, ruski borbeni avioni prestali su da lete iznad područja pod kontrolom Ukrajine već mesec dana nakon početka invazije. Međutim, domet „klizećih bombi“ omogućava im da bombarduju ukrajinske oblasti iz svog vazdušnog prostora, odnosno iz vazdušnog prostora područja pod ruskom okupacijom, piše Doje vele.

– Ruski avioni mogu da bace navođene bombe 50 do 70 kilometara duboko u područja pod kontrolom Ukrajine – kaže portparol ukrajinskog vazduhoplovstva.

Domet zavisi od visine i brzine aviona.

– Ipak, oni ne lete do same granice, jer znaju da mogu da budu oboreni. Što se avion više penje, to ga naše radarske stanice bolje otkrivaju – kaže on

Reuters/AP

Za odbranu, Ukrajina trenutno koristi sovjetske protivvazdušne raketne sisteme. Problem je što se njima avio-bombe teško mogu zaustaviti:.

– Protivvazdušna raketa ne pogađa sam objekat, već eksplodira pored njega i probija ga krhotinama. To obično ne funkcioniše s bombom – objašnjava Ihnat.

Zbog toga su, naglašava, Ukrajini potrebni savremeni sistemi PVO, poput onog tipa Patriot, koji su nedavno stigli iz SAD, Holandije i Nemačke.

Međutim, broj tih sistema nije dovoljan za odbranu kompletne linije fronta i granica sa Rusijom i Belorusijom, kažu stručnjaci. Pored toga, rizično je postaviti ih blizu linije fronta. Oleh Katkov naglašava da ruske trupe pokušavaju da unište sisteme Patriot svim sredstvima, makar samo u propagandne svrhe. Taj novinar veruje da bi Rusi čak bili spremni i da žrtvuju borbene avione, samo da bi naneli tako značajan gubitak Ukrajini.

Ukrajina želi moderne borbene avione

Prema mišljenju stručnjaka za bezbednost Kovalenka, Ukrajina bi verovatno najbolje mogla da se zaštiti od navođenih bombi savremenim zapadnim avionima.

– Bombe je veoma teško pogoditi, lakše je uništiti sam nosač, odnosno ruske avione – kaže on.

Ukrajina, međutim, nema rakete vazduh-vazduh dovoljnog dometa za napad na avione iznad područja pod ruskom kontrolom, a zapadne rakete tog tipa nisu kompatibilne sa avionima sovjetske proizvodnje koje je Slovačka nedavno poslala Ukrajini i koje tek treba da pošalje Poljska, naglašava Kovalenko. Zbog toga su Ukrajini hitno potrebni zapadni borbeni avioni, ali zapadni šefovi država i vlada, uključujući i američkog predsednika Bajdena, do sada nisu želeli da ih isporuče Kijevu.

Pratite nas na društvenim mrežama