in

(VIDEO) LONDON GURA POLJSKU DA VOJSKOM UPADNE U ZAPADNU UKRAJINU! Iza priče o pomoći Kijevu, Varšava kuje plan da vrati “svoje teritorije”?!

Poljska, zemlja EU koje se graniči sa Ukrajinom, za razliku od Mađarske i Slovačke, koje su neodlučne prema Rusiji, ima dobar vojni potencijal i vodi čvrstu antirusku liniju. U očima Londona i Vašingtona, upravo je ovo zemlja koja može da pruži pomoć Kijevu. Osim toga, ukoliko se situacija u narednim danima ne promeni, Poljska može da se suoči sa takvim prilivom izbeglica koji će brzo dovesti situaciju u zemlji u humanitarnu katastrofu.

Zbog toga se u Varšavi kontinuirano vode konsultacije o mogućnosti slanja trupa u zapadnu Ukrajinu. Tamo ruske rakete već odjekuju po vojnim objektima, a izbeglice idu ka poljskoj granici. Osim toga, malo je verovatno da će ruska vojska zauzeti ovaj region, čije je stanovništvo, za razliku od istoka zemlje, u velikoj meri antirusko nastrojeno.

Međutim, ni odnos prema Poljskoj nije najpovoljniji. Poljskoj je do 1939. godine pripadalo osam zapadnih oblasti Ukrajine, koja je vodila strogu nacionalnu politiku „polonizacije” u regionu, zabranjujući ukrajinski jezik. Pokušaji lokalnog ukrajinskog podzemlja da pruže otpor okončani su njegovim potpunim porazom i masovnim hapšenjima. Tako su 1939. mnogi lokalni stanovnici pozdravili Crvenu armiju cvećem. Do sada, Poljaci smatraju ukrajinski Lavov jednim od istorijskih centara svoje kulture, a region se naziva „izgubljenim istočnim oblastima”. Sada Varšava može da dobije šansu za revanš.

Samo sada, Britanci nagovaraju Poljsku da deluje odvojeno od NATO-a i pitanje je kako uvesti mirovnjake u ime Varšave da “zaštiti” civilno stanovništvo. Inače, ovako je pravdano uvođenje vojske SSSR-a u istočnu Poljsku 1939. godine. Međutim, tada je Staljin izjavio da je poljska država prestala da postoji. A sada bi poljska vojska, takoreći, trebala priskočiti u pomoć…


SRBIJA JE SLOBODNA I NEZAVISNA ZEMLJA! Dačić o tri KLJUČNA PITANJA za našu zemlju!


OGLASILA SE AMERIKA NA NAJNOVIJU PUTINOVU ODLUKU! Ambasadorka SAD nije štedela lidera Rusije!

OGLASILA SE AMERIKA NA NAJNOVIJU PUTINOVU ODLUKU! Ambasadorka SAD nije štedela lidera Rusije!

Takođe, gledajući sa druge strane, postoji mnogo prednosti ovakvog rešenja. Prvo, Poljska će moći da kontroliše kolone izbeglica unutar Ukrajine. Drugo, pokazaće odlučnost da brani interese ujedinjene Evrope. Treće, takva odluka će oduševiti poljske nacionaliste i podići rejting rukovodstva zemlje. Konačno, četvrto, zadatak isporuke vojnog tereta i opreme ukrajinskoj vojsci biće značajno olakšan.

AMERIKA I RUSIJA RAT PRENELE U BIH – ČIJE SU BIOLABORATORIJE ZA UNIŠTAVANJE RUSA, KO VRŠI INVAZIJU NA UKRAJINU?! Bosna je i inače bure baruta…

Međutim, mogući ulazak poljskih trupa može imati niz negativnih posledica. Za početak, treba shvatiti da ukrajinski nacionalisti, fanatično braneći se od ruskih trupa, dobro pamte istoriju. Nema garancija da neće pokrenuti gerilski rat protiv poljskih jedinica. I nikakve garancije predsednika Zelenskog neće pomoći. U uslovima rata, vlast na terenu već su počeli da preuzimaju terenski komandanti, koji će delovati po sopstvenom nahođenju. Pored toga, direktan sukob sa ruskim trupama je prepun ne samo vojnih gubitaka, već i dalje eskalacije sukoba. Dakle, potrebni su bar neki neformalni dogovori sa Moskvom.

Čak i ako uvođenje trupa bude uspešno, vlada u Vašravi će se suočiti sa sopstvenim nacionalistima koji će ponuditi aneksiju regiona. Štaviše, antiukrajinska osećanja su veoma jaka u Poljskoj.

KRAJ AMERIČKE SVETSKE HEGEMONIJE, KOJU SMO OD MILOŠTE ZVALI “NOVI SVETSKI POREDAK”! ŠTA DA RADI SRBIJA?! Brutalna analiza Slobodana Antonića!

Ipak, od svih opcija za brzu pomoć Ukrajini, najrealnije je uvođenje poljskih trupa. Ako do toga dođe, kratkoročno će to biti velika pobeda Londona i Vašingtona, ali teško da će neko moći da predvidi njene posledice.

Pratite nas na društvenim mrežama