in

UMESTO DA SE RADUJE JER RAĐA NOVI ŽIVOT, ONA SE ZARAZI I… Dr Tiodorović sumira dvogodišnju borbu sa kovidom! Evo šta nas dalje očekuje!

Ovo je pandemija koja je ostavila najveće posledice u celom svetu, ali i kod nas. Može se čak po nečemu i uporediti i sa španskom groznicom, recimo, po tome šta su njeni efekti osetili po tragičnim posledicama, ali svakako da ima i socijalnih i psiholoških karakteristika. Sigurno je i ekonomski, pa i politički problem. Različita tumačenja se javljaju, ne samo u medicini nego i u drugim oblastima i govore o tome koliko je bilo teško – kaže dr Tiodorović za Blic.

Normalno da smo zapamtili one najtragičnije situacije, i ja se uvek sećam i ponavljam situaciju sa Gerontološkim centrom u Nišu iz aprila 2020. godine. To je bilo strašno, strašan udar, sa velikim posledicama. Svaki život je neprocenjiv, tako je i kada smo gubili starije, ali i kada su stradali od korone i oni mlađi. U ovoj epidemiji, napustili su nas i umetnici, kulturni radnici, lekari, naučnici, akademici… Mnogo mi je bilo teško svaki put kada bi umrla neka trudnica. Umesto da se raduje jer se rađa novi život, desi se da se zarazi i umre… To mi je bilo teško. Što se tiče epidemije, to je i veliki udar na ekonomiju, normalan ljudski život, na psihu, na socijalni život… Pamtiću i zbog toga što nam se desilo i to, da je bilo mnogo politikanstva, umesto da imamo nacionalno zajedništvo, da savladamo posledice, mi smo se bavili nečim što predstavlja još veći rizik i udaljavanje od osnovnog cilja.

Da li smo izvukli neku pouku, da li ima nečeg dobrog u ovom „zlu“

Pored ovih teških i tragičnih događaja, moram da kažem i istaknem nešto, što predstavlja pozitivnu stranu, a to je društvo i javnost. Narod, građani, koji su pokazali veliku spremnost da se bore. To nije bilo samo naviknuti se da pandemija postoji, nego i ono što predstavlja pozitivnu karakteristiku borbe za opstajanje. Takođe, moramo da kažemo i istaknem da je i naš zdravstveni sistem pokazao veliku izdržljivost i elastičnost na jedan način, uprkos primedbama. Savladani su problemi na najbolji mogući način. Bili smo među prvima u svetu i sa vakcinama i sa lekovima… Jednostavno, pokazana je snaga i izdžljivost jedne male zemlje.

Na pitanje hoćemo li dobiti vakcinu protiv svih sojeva doktor Tiodorović kaže:


BROJ ZARAŽENIH PREŠAO 2.000 HILJADE! POSLEDNJI KORONA PRESEK U 2021. GODINI


OVO ŠTO SADA IMAMO JE OMIKRON ERA! Četvrti talas se pomera, a broj zaraženih RASTE! Šta će biti posle?

OVO ŠTO SADA IMAMO JE OMIKRON ERA! Četvrti talas se pomera, a broj zaraženih RASTE! Šta će biti posle?

Teško je predvideti ali se nadam da izlazimo polako. Ima puno radova ne temu vakcina, svih sojeva, i to su više razmatranja u ovom trenutku i planovi… Kinezi su, recimo, krenuli prvi, sada kreće i Fajzer i Američki vojni Institut za imunobiologiju, i oni kažu, na osnovu podataka koje imamo, smatramo da je moguće napraviti vakcinu koja će štiti od svih sojeva.