in

U SUSRET LETU! Dermatolog otkriva sve RIZIKE koje nosi SUNČANJE, KOJE zaštitne KREME odabrati, kako PREPOZNATI MELANOM!

Još malo pa nam stiže leto, a leti se obično govori o moru (uprkos koroni), vrućinama, o odmorima i o – melanomu. Ovo poslednje je veoma važno, jer se u našoj zemlji svake godine registuje 650 novi slučajeva raka kože. Koje rizike nosi sunčanje, kako ih izbeći, koje zaštitne kreme koristiti na pravilan način, ali i kako prepoznati rizičnu promenu na koži objašnjava prof. dr Danica Tiodorović, dermatolog iz KC Niš i koordinator Euromelanoma Srbija.

– Preskupa cena uživanja na suncu je veoma važna tema, a jedan od najčešćih rizika je pregorevanje u mlađem, pedijatrijskom uzrastu. Jedno od prvih pitanja koja postavljamo našim pacijentima kada se pojave sa nekom sumnjnivom promenom na koži jeste upravo koliko ste puta pregorevali i koliko puta ste pregorevali kad ste bili mali – kaže prof. dr Danica Tiodorović.

Shutterstock

Na sunčanje samo sa zaštitom

Opekotine u detinjstvu su opasne naročito u prvih šest meseci po rođenju kada još uvek nememo razvijenu prirodnu zaštitu kože poput odraslih, te se bebe u tom uzrastu ne smeju izlagati direktnom sunčevom zračenju, a najbolje do treće godine. Ipak, nakon šestog meseca se mogu koristiti zaštitne kreme, ali je bolje čuvati ih od sunca fizički, tj. boraviti s njima u hladu, stavljati im šeširiće, adekvatno ih oblačiti…  

Printscreen You Tube

Prof. dr Danica Tiodorović, dermatolog

Solarijum je prema rečima doktorke rizik za kancer kože broj jedan čak iako niste pregoreli, a zabluda je da je to neka vrsta pripreme za more, jer pruža tek minimalnu zaštitu poput faktora dva ili tri.

OSLOBODITE SE PERUTI POMOĆU OVE KOMBINACIJE! Lek je u prirodi!

OSLOBODITE SE PERUTI POMOĆU OVE KOMBINACIJE! Lek je u prirodi!

ZAŠTO JE POPODNEVNA DREMKA POTREBNA VAŠEM ORGANIZMU? Evo šta kažu stručnjaci!

ZAŠTO JE POPODNEVNA DREMKA POTREBNA VAŠEM ORGANIZMU? Evo šta kažu stručnjaci!

Kada je reč o tome koju kremu odabrati, odn. kog zaštitnog fakrora, doktorka odgovara…

– SPF ispod 30 se ne računa. Kremu treba naneti 15-30 minuta pre sunčanja u dovoljnoj količini što znači  što više, to bolje na svim izloženim regijama. Bez obzira na to šta piše na proizvodu, da li jeste ili nije vodootporan, sve kreme se skidaju u moru, bazenu, znojenjem… – naglašava prof. dr Danica Tiodorović.

Shutterstock

Solarijum je rizik za kancer kože broj jedan

Oznaka SPF 30-50 se odnosi na UVB zračenje, ali moramo birati o ne proizvode protiv UVA zračenja koje deluje na dublje delove kože, dodaje doktorka. Oba zračenja su kancerogena, dok UVA prolazi i kroz oblake i staklo…

Preporuka da se ne treba sunčati od 9-17 časova ili od 10-16 kada je jako sunce nije dovoljno pouzdana, već je bolje pratiti UV indeks, koji je kod nas je generalno visok od maja do kraja avgusta.

Tabela UV indeksa

1-2 nizak nivo

3-5 srednji nivo

6-7 visok nivo

8-10 veoma visok nivo

11+ ekstremno visok nivo

Pixabay

Pratite UV indeks zračenja

– Bezbedni ste samo kada je UV indeks nizak, u ostalim slučajevima zaštita je obavezna. Postoje i posebne protektivne tkanine od kojih se prave kupaći kostimi i majice, oni su još bolja UVB i UVA zaštita i ne bi bilo loše kupiti ih deci, posebno onim mališanima sa belim tenom i sa puno mladeža – savetuje prof. dr Danica Tiodorović.

Redovno treba raditi samopregled čitave kože jer je sami najbolje poznajemo, dodaje doktorka, i to sve regije uključujući dlanove, tabane, nokatne ploče, genitalnu regiju, sluzokožu, teme…

Shutterstock

Na svaku sumnjivu promenu se javite dermatologu

– Svaka promena čudnog izgleda, novi mladež posle 40-e ili 50-e godine života, čak i ako izgleda bezazleno, je razlog za posetu dermatologu. Mada se melanomi kod muškaraca najčešće javljaju na leđima, a kod žena na potkolenicama, ovo nije zlatno pravilo. Takođe melanom nije prisutan samo kod bele puti, već se javlja i kod kože tipa tri – pojašnjava prof. dr Danica Tiodorović.

Promene na mladežima

A – (asymmetry) asimetrija. Ako jedna polovina madeža izgleda drugačije, to je znak da bi madež mogao da bude kancerogen.

B – (borders) granica. Nepravilna, slabo definisana ili “zamagljena” granica madeža može biti znak nastanka melanoma.

C – (colour) boja. Jako tamni ili raznobojni madeži mogu takođe da budu riskantni.

D – (diameter) veličina. Madeži veći od gumice na olovci zahtevaju posebnu pažnju, iako i manji madeži mogu da budu kancerogeni.

E – (evolution) evolucija. Madež koji menja veličinu, oblik ili pak boju, definitivno je nužno pregledati.

MEDENI NAPITAK protiv raznih UPALA i INFEKCIJA! Reguliše PRITISAK, sagoreva MASTI, povećava ENERGIJU! /Recept/

ZELENE OČI su veoma retke i kriju jedan zdravstveni rizik!