in

TRAJU PREGOVORI O GEJ-PARADI, ODLUKA U NAREDNA DVA DANA?! Organizatori ‘Evroprajda’ ne odustaju od šetnje!

TRAJU PREGOVORI O GEJ-PARADI, ODLUKA U NAREDNA DVA DANA?! Organizatori ‘Evroprajda’ ne odustaju od šetnje!

Ovo tvrdi Goran Miletić, gej aktivista i jedan od organizatora ‘Evroprajda’, uprkos tome što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da se ta manifestacija otkazuje zbog bezbednosne situacije i krize na Kosovu i Metohiji. Miletić kaže da postoje svakodnevni razgovori sa vlastima o tome kako da se prevaziđu ‘najnovije okolnosti’ i da oni ne odustaju od parade.

Šetnje mora biti

Prema njegovim rečima, i dalje postoji namera sa njihove strane da se ‘Evroprajd’ održi prema planiranom programu.

– U naredna dva dana biće postignut konačan dogovor sa predstavnicima države o održavanju parade. Između LGBT zajednice i predstavnika Vlade postoje svakodnevni razgovori o tome kako da se prevaziđu najnovije okolnosti i da se ‘Evroprajd‘ održi prema planiranom programu. Komunikacija sa najvišim predstavnicima republičke i gradske vlasti nijednog trenutka nije prekidana – ističe Miletić, dodajući da oni ne odustaju:

– Mi od šetnje koja je zakazana za 17. septembar nećemo odustati. Ne očekujemo ni da će MUP zabraniti okupljanja na otvorenom prostoru. Trenutno svi zajedno radimo na tome da nađemo rešenje kako da se ‘Evroprajd’ održi u najboljem redu. Optimista sam i verujem da ćemo u naredna dva dana imati konačan dogovor…


O, NEE! STIŽU NOVI PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM! Novo upozorenje RHMZ!


ŠOK! NATO PONUDIO SRBIJI ČLANSTVO U ALIJANSI, A ZAUZVRAT CRNU GORU U JEDINSTVENOJ DRŽAVI! Ko smišlja ovako nešto – AMAN!

ŠOK! NATO PONUDIO SRBIJI ČLANSTVO U ALIJANSI, A ZAUZVRAT CRNU GORU U JEDINSTVENOJ DRŽAVI! Ko smišlja ovako nešto - AMAN!

Niko iz Vlade Srbije, na drugoj strani, juče se nije zvanično oglašavao ovim povodom. Predsednik države Aleksandar Vučić, podsetimo, prethodno je rekao da nije srećan zbog odluke da se parada otkaže, ali da je država takvu odluku donela pritisnuta brojnim problemima.

Karanović: Zloupotreba tema

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da ovde nije reč o kršenju nečijih prava, već o zaštiti prava na bezbednost.
- Šetnje LGBT zajednice ne mogu da budu krucijalno pitanje u svetlu većih izazova sa kojima se država suočava. Prednost imaju KiM i svetska energetska kriza. Apeli iz evropskih i američkih institucija, međutim, očigledno su dokaz ko stoji iza raspirivanja nepotrebne krize. Sa druge strane, i ekstremne leve i ekstremne desne političke snage u Srbiji zloupotrebljavaju ovu temu – upozorava Karanović.

– Ono što će biti zabranjeno – biće zabranjeno. Skupove i savetovanja u zatvorenom možete da imate, država je odlučila da šetnje neće biti. Odluka o zabrani biće poštovana, niko ne može da se igra odlukom države. Neće biti nikakvih tuča i sukoba, svi koji budu pokušavali da izazovu bilo kakvo nasilje biće privedeni zakonu – poručio je Vučić.

Teška iskušenja

Komentarišući sve ove navode, Dragoslav Bokan, predsednik Instituta za nacionalnu strategiju, ocenjuje da živimo u novom početku veoma komplikovanog dela 21. veka, označenog specijalno-vojnom operacijom u Ukrajini, i da ništa više nije kao pre.

Hil: To je prilika za Srbiju

Jasno mi je da su mnogi Srbi protiv ‘Evroprajda’, ali smatrao sam da je organizovanje te manifestacije prilika za Srbiju da pokaže koliki je napor uložila u poštovanje prema osobama s drugim opredeljenjima, poručuje ambasador SAD Kristofer Hil .

– Veliki su pritisci Zapada na one zemlje koje ne pripadaju NATO koaliciji. Naši protivnici neće se libiti da svaku situaciju iskoriste za slabljenje snage srpske države, SPC i srpske vojske. Tako je na KiM, tako je i kad je reč o našim bratskim odnosima sa RS, pa je tako, eto, i u vezi s ovim čudnim događajem kao što je ‘Evroprajd’, naizgled neobaveznim i šarenim, a u stvari ekstremno političkim. Država je pred teškim iskušenjima, u kojima mora da nalazi ne idealna, ali optimalna rešenja kojima će izaći na kraj sa dve grupe pritisaka, spolja i iznutra. Pritisci iznutra su vezani za suprotstavljene grupe, koja su ipak ujedinjene u svesnim i nesvesnim napadima na državu. Mogu samo da poželim božju pomoć i dobre vetrove našoj državi tog 17. septembra – zaključuje Bokan.

Pismo evroposlanika nije potpisala šefica EP

Pismo kojim je 145 evroposlanika pozvalo vlasti Srbije da omoguće održavanje gej-parade nije potpisala predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, kao ni Manfred Veber, predsednik Evropske narodne partije (EPP), najveće političke grupacije u EP, piše briselski portal ‘Politiko’. Prema tim navodima, među potpisnicima pisma su šest potpredsednika EP i lideri Socijalista i demokrata, Zelenih, liberalne grupe ‘Obnovimo Evropu’ i Levice.

Pratite nas na društvenim mrežama