in

TAČKA KLJUČANJA NA DALEKOM ISTOKU! Kineski “dvorepi škorpion” kružio nad Tajvanom, ispod krila nosio teško naoružanje

TAČKA KLJUČANJA NA DALEKOM ISTOKU! Kineski “dvorepi škorpion” kružio nad Tajvanom, ispod krila nosio teško naoružanje

Kineski borbeni dron za koji državni mediji tvrde da može da nosi teško naoružanje leti oko Tajvana u neobičnim formacijama, tvrdi tajvansko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je saopštilo da je dron TB-001 bio jedan od 19 vojnih aviona koji su ušli u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane (ADIZ) Tajvana u periodu od 24 sata.

Prvo je TB-001 prešao kanal Baši koji odvaja Tajvan od Filipina, zatim je odleteo istočno od Tajvana pre nego što se vratio na kinesku obalu, piše Gardijan.

Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) redovno šalje avione u tajvansku identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane, ali potpuni krugovi oko ostrva su izuzetno retki.


VARNICE NA PACIFIKU, KINA DEMONSTRIRA SILU TAJVANU! Poslala 39 aviona i tri broda, Ministarstvo odbrane se diglo na noge


ZAKUVAVA SE SITUACIJA OKO TAJVANA?! OD OVOGA NEMA ODBRANE! Kinezi uputili jasnu poruku Vašingtonu

ZAKUVAVA SE SITUACIJA OKO TAJVANA?! OD OVOGA NEMA ODBRANE! Kinezi uputili jasnu poruku Vašingtonu

Kineski državni mediji nazivaju TB-001 „dvorepim škorpionom“ i prikazuju njegove slike sa projektilima ispod krila. Tvrde da je sposoban za misije na velikim visinama i da ima veliki domet.

Kineske vazduhoplovne snage su ranije letele u misijama „opkoljavanja ostrva“ sa nuklearnim bombarderom H-6.

youtube.com/printscreen

Putanja kuga je kružio TB-001

Nije ispaljen nijedan hitac i kineski avioni nisu bili u vazdušnom prostoru Tajvana. ADIZ je šira oblast koju Tajvan nadgleda i patrolira kako bi svojim snagama dao više vremena da odgovore na pretnje.

Kina je pojačala pritisak na Tajvan u poslednje tri godine u pokušaju da primora Tajpej da prihvati pretenzije Pekinga na suverenitet. Tajvanska vlada odbija da bude deo Kine i kaže da samo građani ostrva mogu da odlučuju o svojoj budućnosti.

Nedavno je Kina organizovala vojne vežbe u blizini Tajvana nakon što se tajvanski predsednik Cai Ing-ven sastao sa Kevinom Makartijem, predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa, u Los Anđelesu.

Vežbe su uključivale raspoređivanje udarne grupe nosača aviona na čelu sa Šandongom, jednim od dva kineska nosača aviona. Japansko ministarstvo odbrane, koje takođe prati aktivnosti u regionu, saopštilo je ove nedelje da je Šandong lansirao rekordnih 620 borbenih aviona tokom 18 dana u aprilu.

Kineski vojni avioni su od 2022. redovno prelazili središnju liniju Tajvanskog moreuza, koji služi kao nekonfliktna barijera između dve strane, iako je Kina ne priznaje.

Najnoviji letovi uključivali su borbene i izviđačke avione, od kojih su mnogi prešli tu liniju.

Tajvansko ministarstvo je takođe otkrilo šest PLA brodova, ali nije otkrilo lokaciju.

Pratite nas na društvenim mrežama