in

SVETU PRETI NAJVEĆA NESTAŠICA PŠENICE U ISTORIJI! Rat u Ukrajini izaziva šok u snabdevanju! Srbija ne mora da brine, imamo rezerve!

Kako navodi ovaj list, moglo bi da dođe do najveće nestašice pšenice u istoriji.

“Ekonomist” piše da će dešavanja izazvati ogroman šok u snabdevanju i ništa se ne može učiniti u kratkom roku da se to spreči. 

Srbija ima svega dovoljno

Predsedinik Aleksandar Vučič istakao je da Srbija ima dovoljno svega.

Printscreen

Doneli smo mere da još nećemo ograničavati izvoz. Ograničićemo na 20 odsto od ukupne proizvodnje ukoliko za to bude potrebe. Što se naših potreba tiče, imaćemo voća i povrća sasvim dovoljno, graška smo nešto morali da uvezemo, a ostalo, paradajz, krastavac, višenje, trešnje, svega imamo dovoljno. Mleko u prahu vam je sada kao nekada respiratori. Potpišete ugovor, a ne znate da li će da vam stigne. Svega ostalog imamo dovoljno, šećera, ulja, svega – rekao je Vučić.


NEMA KRIZE! POTRESI NA SVETSKIM BERZAMA NEĆE PUNO UTICATI NA SRBIJU! Srpska skladišta krcata hranom i energentima

NEMA KRIZE! POTRESI NA SVETSKIM BERZAMA NEĆE PUNO UTICATI NA SRBIJU! Srpska skladišta krcata hranom i energentima


PŠENICE IMAMO ZA GODINU DANA, KUKURUZA ZA DESET MESECI! Biće hleba u Srbiji, neće biti loma tržišta i velikih poskupljenja kao u drugim zemljama!

PŠENICE IMAMO ZA GODINU DANA, KUKURUZA ZA DESET MESECI! Biće hleba u Srbiji, neće biti loma tržišta i velikih poskupljenja kao u drugim zemljama!

Ove tvrdnje preneo je i “Blumberg”. 

Cena pšenice na terminskom trgovanju u SAD skočila je juče na 14-godišnji maksimum usled neviđene tražnje uvoznika koji nastoje da obezbede snabdevanje nakon zatvaranja luka u Ukrajini i prekida isporuka iz Rusije.

Pekari: Zabraniti izvoz pšenice

Predsednik “Unije pekara Srbije” Zoran Pralica kaže za Informer da su pekari iz Robnih rezervi pre nekoliko dana dobili brašno po subvencionisanoj ceni od 33 dinara za kilogram sa PDV-om.

– Radi se o količini od oko 30.000 tona pšenice, odnosno 20.000 tona brašna, što je dovoljno za tri meseca proizvodnje hleba tipa 500, po ceni do 46 dinara. Ova količina biće dovoljna da se “pokrijemo” sve do 11. maja, dokle traje Uredba o maksimalnoj maloprodajnoj ceni hleba – kaže Pralica i dodaje:

Reuters

– Da bismo ostali obezbeđeni količinama pšenice poslali smo predlog Ministarstvu trgovine da se stopira izvoz pšenice, i to najmanje mesec dana. Do tada ćemo moći da sagledamo situaciju i kako će se stvari i cene odvijati na svetskom tržištu.

Rat u Ukrajini preti globalnim zalihama hlebnog zrna, jer se smanjuju zalihe velikih izvoznika kao što su Sjedinjene Države i Evropska unija, potkopavajući njihovu sposobnost da intervenišu u vremenima krize.

Zalihe velikih izvoznika pšenice – EU, Rusije, SAD, Kanade, Ukrajine, Argentine, Australije i Kazahstana – pašće na devetogodišnji minimum od 57 miliona tona do kraja sezone 2021/22, prema proceni Međunarodne agencije za žita (IGC).

ŠTA IMAMO U REZERVAMA

HRANA

* 30 miliona tona brašna
* 3 hiljade tona mleka u prahu
* 60-90 tona dugotrajnog mleka
* više miliona tona pasulja, graška, pirinča, šećera, soli i ulja
* 32 miliona konzervi ribe

ENERGENTI

* 220 hiljada tona dizela
* 102 hiljade tona benzina
* 24 hiljade tona mazuta
* 58 hiljada tona sirove nafte
* 5 hiljada tona kerozina

Činjenice

* dizela goriva imamo za 57 dana
* benzina imamo za 67 dana
* mazuta imamo za 110 dana

Oni sada učestvuju sa samo jednom petinom u globalnim zalihama, što je u odnosu na procenjenu svetsku potrošnju od 781 milion tona, dovoljno da se svet hrani samo 27 dana.

Podsetimo, cene na svetskim berzama obaraju istorisjke rekorde, ali za Srbiju nema zime.

BONUS VIDEO: 

Pratite nas na društvenim mrežama