in

SVETSKO MEDICINSKO ČUDO, ROBOT “DA VINČI” U KLINIČKOM CENTRU SRBIJE! Teške operacije u KCS obavljaće robot!

Svetsko medicinsko čudo robot “Da Vinči” stiže u novi Klinički centar Srbije, a naši najbolji hirurzi uz pomoć njega radiće najteže operacije!

Lekari na obuci

Obuke su već počele, ubrzano radimo kako bi sve bilo spremno kada robot stigne u Beograd i kako bismo odmah mogli da počnemo sa radom
 

Miljan Ćeranić

Da je u pitanju najsavremenija oprema, govori to što će pacijenti nakon komplikovanih intervencija bolnicu napustiti već nakon dva do tri dana i veoma brzo moći moći će da se vrate svakodnevnim aktivnostima. U “robotskoj sali”, između ostalog, operisaće se karcinomi prostate i debelog creva, kao i gojazni ljudi, a obavljaće se i ginekološke, endokrinološke i grudne operacije.


NOVA ZGRADA KLINIČKOG CENTRA SRBIJE MOŽE DA SE POREDI SA NAJVEĆIM NOSAČEM AVIONA! (Video)


KRISTIJAN USLIKAN U KLINIČKOM CENTRU, KRISTINA OPERISANA! Pevačica završila u bolnici!

KRISTIJAN USLIKAN U KLINIČKOM CENTRU, KRISTINA OPERISANA! Pevačica završila u bolnici!

Operacije uz pomoć robota:

* karcinom prostate

* karcinom debelog creva
* hirurgija gojaznih
* ginekološka hirurgija
* endokrinološka hirurgija
* grudna hirurgija

Tanjug/Tara Radovanović

Svetsko a naše

Hirurg Klinike za digestivnu hirurgiju docent Miljan Ćeranić kaže da je operisanje sa robotom veliki korak za srpsku medicinu.

Jedva čekam svoju prvu operaciju sa “Da Vinčijem” u novom Kliničkom centru Srbije! To će verovatno biti operacija karcinoma debelog creva ili rektuma. Nimalo nisam uplašen što ću upravljati robotom, a nisu ni moje kolege. Štaviše, svi su oduševljeni i raduju se što ćemo imati priliku da radimo sa najnovijom tehnologijom. Obuke su već počele, ubrzano radimo kako bi sve bilo spremno kada robot stigne u Beograd i kako bismo odmah mogli da počnemo sa radom – napomenuo je on za Informer.

Naš sagovornik objašnjava kako će izgledati operacije.

Imao sam priliku da upravljam “Da Vinčijem” u bolnici u Lisabonu i osećaj je fenomenalan. To je veoma snažna mašina, ali ujedno njime mora precizno da se upravlja. Operacija izgleda tako što se hirurg smesti u stolicu i operiše tako što džojsticima upravlja robotskim rukama sa instrumentima koji se ubacuju kroz rupice na trbuhu ili grudnom košu. Robot pravi superprecizne pokrete. Naravno, za to je potrebna obuka, kao i hirurška veština. Sama operacija traje malo duže nego klasična, ali najveća prednost je to što je gotovo bez krvi – kaže on i dodaje:

Tanjug/Tara Radovanović

Motivacija

Otvaranje novog Kliničkog centra, najnovija oprema i takvi uslovi za rad nama su motiv da budemo još bolji
 

Marija Milenković

To znači da je operisani pacijent u stanju da već posle dva ili tri dana izađe iz bolnice, ima minimalne bolove i ožiljke i prima malu dozu antibiotika. Znači, veoma brzo se vraća svakodnevnim aktivnostima, što kod klasičnih operacija nije slučaj.

Doktor Ćeranić kaže da se na našim prostorima operacije uz pomoć robota “Da Vinči” rade se samo u Celju i odskoro u Ljubljani.

A sada ga ima i Beograd! To je nešto što smo mi hirurzi sanjali ceo život. Išli smo po svetskim zdravstvenim centrima i maštali da radimo u takvim uslovima, a sa otvaranjem novog Kliničkog centra sve želje su nam ispunjene – priča naš sagovornik.

Dr Vujović: Lečićemo hormone i sprečiti mnoge bolesti

Na desetom spratu velelepnog KCS nalazi se i Nacionalni centar za infertilitet i endokrinologiju pola. Načelnik Kabineta za endokrinologiju KCS prof. dr Svetlana Vujović ističe da je reč o epohalnom projektu.

– Obišla sam pola sveta držeći predavanja, a sada mogu s ponosom da kažem da kažem: “Ovo je moja Srbija i moj Beograd.” U novoj zgradi će raditi mladi, sjajno obučeni lekari. U našem centru, pored ispitivanja uzroka zbog kojih neki par ne može da ostvari trudnoću, radićemo sva moguća ispitivanja i analize hormona, koji su od velikog značaja za naše zdravlje – navodi prof. dr Vujović i objašnjava:

– Druga ozbiljna oblast kojom ćemo se baviti jeste kvalitetno starenje, odnosno ispravljanje hormonskog disbalansa. Zašto ne bismo živeli i do 120 godina i bili u top-formi?! Jer ako na vreme popravimo hormonsku sliku, onda sprečavamo pojavu raznih bolesti. To znači da bi se i kardiovaskularne bolesti svele na minimum, ne bi bilo osteoporoze, lomova kukova i kolena, depresije jer su hormoni ti koji određuju kako mi živimo. Zamislite i uštedu novca koju bi donelo sprečavanje bolesti. Da ne pričam o kvalitetu života. Sve su to nove stvari koje se do sada nisu radile u Srbiji i zbog kojih će stranci dolaziti kod nas da uče, a naši pacijenti neće odlaziti više u inostranstvo radi ovakvih ispitivanja.

printscreen

Svetlana Vujović

Najmodernija oprema

Da je novi Klinički centar ostvarenje sna svakog zaposlenog, potvrđuje i anesteziolog u Urgentnom centru dr Marija Milenković, koja je spasila na stotine života, a poslednje dve godine provela je više u crvenoj zoni nego kod kuće. Ona nije krila oduševljenje što će raditi u centru koji je nalik bolnicama iz sveta.

Otvaranje novog Kliničkog centra, najnovije opreme i takvih uslova za rad, nama su motiv da budemo još bolji i da radimo još više, da dajemo svoj maksimum. Ovo shvatamo kao nagradu za sve ono što smo učinili do sada u radu u Urgentnom centru. Oprema koju ćemo imati biće nam velika olakšica u radu. Novi centar će biti i velika šansa mladim lekarima da se edukuju, uče od najboljih i dobiju posao. Sve ovo što ćemo imati u novoj zgradi, tu, pre svega, mislim na aparate i opremu najnovije generacije, pružaće nam tačnu, preciznu i brzu dijagnostiku. S obzirom na to da mi godišnje zbrinemo samo oko 5.000 trauma različitih vrsta – od upucavanja, saobraćajnih nezgoda, do ozbiljnih povreda i padova – ističe za Informer dr Milenković.

Pratite nas na društvenim mrežama