in

ŠOK OTKRIĆE ISPOD ANTARKTIKA! OGROMNO JE… Naučnici uz pomoć NASA satelita otkrili neverovatnu pojavu – prostire se na 5 miliona kvadratnih kilometara

ŠOK OTKRIĆE ISPOD ANTARKTIKA! OGROMNO JE… Naučnici uz pomoć NASA satelita otkrili neverovatnu pojavu – prostire se na 5 miliona kvadratnih kilometara

Dok se zaleđeni kontinent generalno smatra neprijateljskom klimom – gde samo pingvini, foke i ribe mogu da prežive – istraživači su sada sugerisali da bi nešto veće moglo biti prisutno u ledenim vodama.

Boffins je dugo posmatrao cvetanje fotosintetskih algi koje se pojavljuju na Antarktiku tokom toplijih meseci, kada se sezonski okeanski led topi, prenosi Dejli star.

A donedavno je postojalo verovanje da se alge pojavljuju samo leti jer bi sloj debelog leda sprečio da prođe bilo kakva sunčeva svetlost.

Međutim, novo istraživanje tima sa Univerziteta Braun u SAD i novozelandskog Univerziteta u Oklandu to tvrdi. Oni su sada sugerisali da bi mogao postojati deo algi koji trajno živi ispod površine najjužnijeg kontinenta, navodi Nevsveek.


DA LI SE OVDE KRIJU?! Otkrivena nova “SUPER ZEMLJA”, planeta blizu i slična NAŠOJ!


ISPOD POLARNOG LEDA OTKRIVENO NEŠTO ŠTO NE BI SMELO TU DA BUDE! Naučnici slučajno zagrebali u tajnu koja vodi izvan granica naše planete! /VIDEO/

ISPOD POLARNOG LEDA OTKRIVENO NEŠTO ŠTO NE BI SMELO TU DA BUDE! Naučnici slučajno zagrebali u tajnu koja vodi izvan granica naše planete! /VIDEO/

Tanjug/AP

Antarktik

Kristofer Horvat, koji je vodio studiju, rekao je:

“Pronalaženje ovih cvetova pomaže u osporavanju paradigme da su regioni pod morskim ledom lišeni života i uvodi važna nova pitanja o mrežama hrane koje bi mogle da leže ispod leda na Antarktiku. Mislimo da bi mogli da pokriju do 5 miliona kvadratnih kilometara podleđenog regiona u Južnom okeanu.”

Tim, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Marine Science – došao je do otkrića koristeći podatke prikupljene sa NASA-inih satelita za nadzor Zemlje, kao i okeanskih plutajućih na licu mesta.

Morski led u Južnom okeanu se sastoji od ploča zbijenog leda sa malim delovima otvorene vode između. Istraživači veruju da ova područja vode propuštaju svetlost, čak i u zimskim mesecima, što omogućava algi da obavlja fotosintezu tokom cele godine.

I led je takođe veoma tanak u nekim oblastima, obično između jednog i tri metra, što omogućava da deo svetlosti uđe, objasnio je Hju Grifits, morski biogeograf iz Britanskog antarktičkog istraživanja.

Grifits pojašnjava:

Većina ledenih ploča je toliko debela da svetlost ne dopire do morskog dna.

AirPano

Antarktik

Prošle godine, tim koji je predvodio pronašao je život na steni 900 metara ispod površine okeana, zaklonjenoj antarktičkim ledenim grebenom, na morskom dnu.

Mi znamo veoma malo o životu ispod plutajućih ledenih ploča na Antarktiku. Ledene ploče pokrivaju oko trećine epikontinentalnog pojasa 1,5 miliona kvadratnih kilometara, ali naše znanje se zasniva na nekolicini zapisa iz bušotina u ledu.

„Ove rupe nam daju male snimke onoga što živi na morskom dnu i vodenom stubu, ali većina onoga što znamo potiče iz kratkih video snimaka i fotografija koje pokrivaju veoma malo područje

– Trenutne teorije o tome šta bi moglo da preživi ispod ledenih polica sugerišu da ceo život postaje manje bogat kako se udaljavate od otvorene vode i sunčeve svetlosti.

– Prethodne studije su u ovim staništima pronašle neke male pokretne čistače i grabljivce, kao što su ribe, crvi, meduze ili kril. 

Pratite nas na društvenim mrežama