in

Škripanje KOJE GUŠI! SVE O NAJČEŠĆOJ hroničnoj BOLESTI DISAJNIH PUTEVA i kako je držati pod kontrolom!

Astma je jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti disajnih puteva u svetu. Ne postoje precizni podaci o broju obolelih, ali poslednje statistike govore da oko osam odsto odraslog stanovništva boluje od astme, dakle oko 500.000 ljudi u Srbiji. Karakterišu je epizode otežanog disanja, serije kratkog daha, stezanja u grudima i kašalj. Mada obično počinje u detinjstvu, može da se javi u svakom životnom dobu. Simptomi mogu da budu blaži i potpuno nestanu do puberteta, ali i da traju celog života, a normalan život sa astmom je moguć ukoliko je ona kontrolisana.

Šta smeta?

Astma je hronična hiperreaktivnost bronhija – one burno reaguju na neke materije koje zdravim ljudima zapravo ne škode, a među izazivačima se izdvajaju:

Shutterstock

Savetovalište u doba korone

Za proteklih godinu dana pulmolozi su astmatičarima bili skoro potpuno nedostupni, te su oboleli bili prepušteni sami sebi, kažu iz Udruženja pacijenata “Pobedimo astmu i alergije” (A3). Od oktobra, međutim, radi besplatno onlajn savetovalište “Kec na deset” u saradnji sa Gradskim zavodom za plućne bolesti i tuberkulozu iz Beograda, a pacijentima je to danas praktično jedini način da dođu do svojih pulmologa, da pitaju bilo šta u vezi sa svojom osnovnom bolesti i ostalim zdravstvenim tegobama, da potraže potvrdu da li dobro koriste tarapiju i da li je treba menjati, navode iz udruženja A3.

* inhalacioni alergeni – grinje iz kućne prašine, kućna prašina, polen (drveća, trava i korova), životinjska dlaka, plesni (buđ), dim cigarete, izduvni gasovi automobila, mirisne materije koje se nalaze u parfemima i osveživačima vazduha, sredstva za hemijsko čišćenje, boje, lepkovi, pesticidi, azot-dioksid – koji nastaje pri sagorevanju, industrijske hemikalije

EVO KAKO DA PREPOZNATE I SPREČITE POJAVU DIJABETESA! Ovi simptomi ukazuju na problem!

EVO KAKO DA PREPOZNATE I SPREČITE POJAVU DIJABETESA! Ovi simptomi ukazuju na problem!

MEDENI NAPITAK protiv raznih UPALA i INFEKCIJA! Reguliše PRITISAK, sagoreva MASTI, povećava ENERGIJU! /Recept/

MEDENI NAPITAK protiv raznih UPALA i INFEKCIJA! Reguliše PRITISAK, sagoreva MASTI, povećava ENERGIJU! /Recept/

* neke vrste namirnica – orašasti plodovi, morski plodovi, jaja, citrusi, aditivi u prehrambenim proizvodima

* respiratorne infekcije

* jake emocije

* fizički napor

* nagle promene temperature

* hladan vazduh

Lekari napominju da kod dece preterana upotreba antibiotika narušava njihovu crevnu floru i time remeti razvoj normalnog imuniteta, što kasnije može da dovede do pojačane reakcije na virusne infekcije i razne materije iz okoline.

Kako smeta i kako se leči?

Od simptoma tu su pre svega osećaj nedostataka vazduha praćen “škripom” u plućima i suvim kašljem, koji mogu da budu različitog intenziteta, u zavisnosti od stepena jačine astme. Simptomi se pogoršavaju ukoliko se ne preduzmu preventivne i terapijske mere, a lečenje se bazira na inhalatornoj terapiji (kortikosteroidima), odnosno korišćenju pumpica.

Shutterstock

Lekovite biljke i suplementi

Među lekovite biljke koje pomažu da se opuste disajni putevi i izbaci sluz spadaju majčina dušica i ehinacea, navode fitoterapeuti. Pored toga, kod osoba sa astmom čest je nedostatak vitamina C, vitamina B6 i magnezijuma. Vitamin C je prirodni antihistaminik, magnezijum sprečava kontrakcije bronhijalnih mišića, dok vitamin B6 smanjuje zviždanje u plućima. Korisni su i riblja ulja i masna riba, koji su bogati omega-3 masnim kiselinama, koje imaju antinflamatorni efekat.

Tako se smanjuje hiperreaktivnost bronhija, ali pod uslovom da se pumpice koriste pravilno i redovno. Srećom, naše tržište ne zaostaje u snabdevenosti različitim oblicima i kombinacijama pumpica, odnosno inhalatornim terapijama.

Prevencija

S obzirom na to da ima više uzroka pojave astme, potrebno je otkriti uzrok napada da bi se izbegao, tj. prevenirao. Saveti za prevenciju uključuju sledeće:

* redovno čistite kuću od prašine

* kako je izmet grinja jedan od najčešćih uzroka astme, a ima ga u tepisima, tapisonu, tapaciranom nameštaju, zavesama, plišanim igračkama za decu – treba ga ukloniti. Posteljinu često perite, koristite navlake i jastuke od antialergijskih materijala. Koristite usisivač sa filterom

Shutterstock

* ukoliko ste alergični na životinjske dlake, pokušajte da nemate baš te ljubimce

* izbegavajte duvanski dim, odvojte vreme za fizičke aktivnosti

* naučite tehniku pravilnog, dubokog disanja

* zimi nosite šal preko usta i nosa kako ne bi došlo do iritacije bronhija hladnim vazduhom. Svaku respiratornu infekciju ozbiljno shvatite i odmah se javite lekaru

* izbegavajte šetnje kada je zagađenost vazduha pojačana

* trudite se da budete smireni

Kada potražiti pomoć?

Teški napadi astme su retki, ali su ozbiljni i zahtevaju hitnu medicinsku pomoć. U slučaju takvih napada neki od simptoma koji se najčešće javljaju su ozbiljne teškoće u disanju, nemogućnost da se izgovori više od jedne ili dve reči, veoma tiho zviždanje u plućima, dolazi do uvlačenje mišića grla i rebarnog luka. Osoba je bleda i znoji se, usne i/ili nokti na rukama mogu da poplave, izraženi su uznemirenost i uplašenost.

Da li je rano za TREĆU DOZU? Doktorka otkriva KO ĆE i KADA morati da primi JOŠ JEDNU VAKCINU protiv korone!

SKLEKOVI NA RECEPT! Fitnes-trener otkriva NAJBOLJI PLAN vežbanja za SKIDANJE “pandemijskih” KILOGRAMA!