in

SI ĐINPING DONOSI MIR U UKRAJINU! Vlasti u Pekingu čine sve napore da rat bude što pre zaustavljen!

SI ĐINPING DONOSI MIR U UKRAJINU! Vlasti u Pekingu čine sve napore da rat bude što pre zaustavljen!

Si je razgovarao sa Zelenskim prvi put od početka sukoba u Ukrajini, nakon osuda sa Zapada što je bio u Moskvi, a nije posetio Kijev. 

Pregovori jedini način

Kineski mediji preneli su da je predsednik Si rekao svom ukrajinskom kolegi da su dijalog i pregovori jedini način da rat bude zaustavljen.

– Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN i odgovorna velika država, neće posmatrati vatru izdaleka, niti će dolivati ulje na vatru, a kamoli iskoristiti priliku da na krizi profitira. Kineske akcije su transparentne i nepristrasne. Sve strane moraju biti smirene i uzdržane u trenutku kad postoji mogućnost da konflikt preraste u veći sukob. Niko ne pobeđuje u nuklearnom ratu – kazao je Si, a preneo kineski “Global tajms”.

On je dodao da Kina uvek stoji na strani mira, te joj je cilj da promoviše mir kroz pregovore.


MOLIO JE SIJA ZA RAZGOVOR, ČEKAO GA 14 MESECI! Zelenski se oglasio o pozivu kineskog predsednika! “Ovo je snažan podsticaj…”


UDARNA VEST! SI ĐINPING RAZGOVARAO SA ZELENSKIM!

UDARNA VEST! SI ĐINPING RAZGOVARAO SA ZELENSKIM!

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing pojasnila je da Kina želi saradnju sa svima.

– Peking je spreman da sarađuje sa Kijevom na osnovu principa obostrane koristi, bez obzira na međunarodnu situaciju – izjavila je Hua.

Ona je dodala da će Kina poslati svog predstavnika u Ukrajinu i druge zemlje na konsultacije o političkom rešenju sukoba.

Zelenski šalje ambasadora u Kinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Tviteru objavio da je imao dug i sadržajan razgovor sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, te da će imenovati novog ambasadora u Kini.
”Verujem da će to, kao i imenovanje ukrajinskog ambasadora u Kini, dati snažan podsticaj razvoju naših bilateralnih odnosa”, poručio je Zelenski.
Kako prenose ukrajinski mediji, bivši ministar za stratešku industriju Pavlo Rjabikin biće postavljen za ambasadora u Kini.

Kinesko ministarstvo je saopštilo da će na čelu te delegacije biti specijalni predstavnik kineske vlade za evroazijska pitanja Li Hui, koji je deset godina, od 2009. do 2019, bio ambasador Kine u Rusiji.

Zapad hoće poraz Rusije

Razgovor između Sija i Zelenskog dogodio se nakon velikog međunarodnog pritiska na kineskog predsednika. On je, naime, u martu posetio Moskvu, što je naišlo na osudu Zapada i kritike da se Kina svrstala na stranu Rusije. Siju je zamereno što nije posetio Kijev, a francuski predsednik Emanuel Makron i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čak su otputovali u Peking kako bi ga, između ostalog, nagovorili da bar pozove Zelenskog telefonom.

Prethodno su u februaru zapadni lideri osudili Sija što je objavio svoj mirovni plan za Ukrajinu u 12 tačaka. U njemu je, između ostalog, navedeno da ukrajinska kriza treba da bude rešena dijalogom, na osnovu poštovanja teritorijalnog integriteta svih zemalja, ali i na osnovu poštovanja realnih zabrinutosti za bezbednost svih država. Zapad je taj plan olako odbacio, navevši da je Kina pristrasna i na strani Rusije. Zapadnim centrima moći smeta kineski stav da Rusija sa pravom strahuje za svoju bezbednost zbog širenja NATO na istok, iako je Peking kritikovao Moskvu zbog napada na Ukrajinu.

Kineski mirovni plan za Ukrajinu

1. Poštovanje suvereniteta svih zemalja
2. Napuštanje mentaliteta Hladnog rata
3. Prekid neprijateljstava
4. Nastavak mirovnih pregovora
5. Rešenje humanitarne krize
6. Zaštita civila i ratnih zarobljenika
7. Obezbediti bezbednost nuklearnih elektrana
8. Smanjenje strateških rizika
9. Omogućavanje izvoza žita
10. Povlačenje jednostranih sankcija
11. Održavanje industrijskih lanaca i lanaca snabdevanja stabilnim
12. Promocija posleratne rekonstrukcije

Pratite nas na društvenim mrežama