in

SEVERNI TOK 2 NEĆE POSTOJATI, OBEĆAVAM! Bajden preti Rusiji, Šolc kao da je legao na rudu, brutalna poruka Moskvi iz Vašingtona

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, Bajden je rekao da ako Rusija izvrši invaziju ponovo, onda neće postojati Severni tok 2, preneo je Rojters. 

Na pitanje kako bi to uradio, odgovorio je: “Obećavam vam da ćemo to moći da uradimo”.

Šolc je tokom obraćanja istakao da Nemačka i SAD blisko sarađuju kako bi osigurale brzo uvođenje sankcija Rusiji u slučaju novog napada na Ukrajinu.

“To bi imalo znatne posledice po Rusiju”, rekao je Šolc u Beloj kući. On je ukazao na spremnost Nemačke da znatnom sumom finansira ekonomsku stabilizaciju Ukrajine.

“Obezbeđujemo veoma veliki deo finansijske podrške Ukrajini – ukazavši da ta suma iznosi dve milijarde dolara. Spremni smo da to nastavimo”, rekao je Šolc.

Severni tok 2 treba da bude registrovan kao nezavisni operater u Nemačkoj, kako bi se izvršilo pokretanje gasovoda, ali je Savezna agencija za energetske mreže (Bundesnetzagentur) suspendovala proceduru njegove sertifikacije zbog organizacionih i pravnih pitanja 16. novembra 2021, preneo je TAS S.

 

Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik SAD Džo Bajden

Regulator je naglasio da će postupak sertifikacije biti suspendovan sve dok glavna imovina i ljudski resursi operatera ne budu prebačeni u vlasništvo njegove nemačke podružnice.

Kompanija Severni tok 2 AG, sa sedištem u Švajcarskoj, osnovala je 26. januara 2022. podružnicu i saopštila da će sedište te firme, koja je registrovana pod imenom “Gas za Evropu”, biti u nemačkom gradu Šverinu, a njen zadatak je da upravlja nemačkom deonicom gasovoda.