in

SATELITI OTKRILI, RUSI ISPRAZNILI KLJUČNU BAZU, ŠTA JE RAZLOG?! Slike visoke rezolucije otkrile drastičnu promenu u blizini sela Medvedivka, više je nego jasno šta se dešava! (FOTO)

SATELITI OTKRILI, RUSI ISPRAZNILI KLJUČNU BAZU, ŠTA JE RAZLOG?! Slike visoke rezolucije otkrile drastičnu promenu u blizini sela Medvedivka, više je nego jasno šta se dešava! (FOTO)

Reč je o objektu kod sela Medvedivka blizu granice sa rejonom Hersona, gde je smešten značajan broj ruskih oklopnih vozila.

Slike sa satelita Sentinel 2 Evropske unije od 21. januara 2023. pokazuju veliki broj ruske opreme. Maksar slike veće rezolucije od 11. februara 2023. otkrivaju desetine oklopnih vozila, uključujući tenkove i artiljerijsko oružje.

Sada, međutim, novije slike koje je napravio evropski satelit Sentinel 2 otkrivaju da većina tih vozila više nije prisutna u bazi.

Nije odmah bilo jasno zašto je Moskva premestila opremu ili gde, ali ranije ovog meseca zvaničnici na Krimu signalizirali su da očekuju ukrajinsku kontraofanzivu koja će ciljati poluostrvo.


“KRIM JE PRIPADAO RUSIJI, DAO GA JE HRUŠČOV” Kineski ambasador RAZBESNEO Zapad, stigle ŽESTOKE reakcije iz više zemalja!


(VIDEO) NEŠTO ČUDNO SE DEŠAVA NA KRIMU! Vojska kopa rovove na plažama, kupačima strogo ZABRANJENO da prilaze – ČEKA SE ISKRCAVANJE KIJEVSKIH TRUPA?!

(VIDEO) NEŠTO ČUDNO SE DEŠAVA NA KRIMU! Vojska kopa rovove na plažama, kupačima strogo ZABRANJENO da prilaze - ČEKA SE ISKRCAVANJE KIJEVSKIH TRUPA?!

– Mislim da je odluka o izgradnji odbrambenih struktura na Krimu i na prilazima poluostrvu bila ispravna i opravdana – rekao je 11. aprila ruski guverner Krima Sergej Aksjonov.

Maksar satelitski snimci od 11. do 16. februara pokazuju veliku koncentraciju odbrambenih struktura u blizini Medvedivke, uključujući mrežu rovova i klinaste protivtenkovske betonske barijere poznate kao “zmajevi zubi”. Jedna Maksar slika od 3. januara pokazuje da su utvrđenja bila mnogo manja početkom godine.

– Uopšteno govoreći, mogu da kažem da su naše oružane snage izgradile modernu, duboko ešaloniranu odbranu. To ne znači da će one nužno biti korišćene za svoju namenu. Morali smo da se pripremimo za bilo koji scenario i to jesmo učinili – rekao je Aksjonov 11. aprila. 

U svetlu komentara Aksjonova, stručnjaci sugerišu da bi povlačenje ruske vojne opreme iz baze u Medvedivki moglo biti povezano sa odbrambenim operacijama uoči ukrajinske kontraofanzive, zaključuje CNN.

Pratite nas na društvenim mrežama