in

RUSKI TAJKUNI BOGATIJI ZA 154 MILIJARDE DOLARA, NAJBOGATIJI SRPSKI ZET ANDREJ MELJNIČENKO! Sankcije Zapada ne deluju, ŠTAVIŠE!

RUSKI TAJKUNI BOGATIJI ZA 154 MILIJARDE DOLARA, NAJBOGATIJI SRPSKI ZET ANDREJ MELJNIČENKO! Sankcije Zapada ne deluju, ŠTAVIŠE!

Prema navodima tog magazina, Rusija ima 105 milijardera, odnosno 22 više nego 2022, a njihovo ukupno bogatstvo iznosi 474 milijarde dolara, što je 154 milijarde više nego prethodne godine. Najbogatiji među njima, sa imetkom od 25,2 milijarde dolara, jeste Andrej Meljničenko (51), koji je oženjen bivšom srpskom manekenkom i članicom muzičke grupe “Models” Sandrom Nikolić.

Rusija peta
po broju mijlardera

Peto mesto u svetu po broju milijardera, posle SAD, Kine, Indije i Nemačke, drži Rusija

Kralj đubriva

“Forbs” piše da je zapadni embargo snažno pogodio Rusiju, pa se tako od ukupnog broja ruskih milijardera 46 našlo na meti sankcija. Uprkos tome, globalni rast cena pojedinih vrsta robe višestruko je uvećao zaradu nekih ruskih firmi. Najviše je profitirao Meljničenko, čija se kompanija “Eurohem” bavi proizvodnjom đubriva, a zahvaljujući drastičnom poskupljenju te robe, on je više nego udvostručio svoj imetak. Za godinu dana Meljničenko je uvećao svoje bogatstvo sa 11,1 milijardu dolara na 25,2 milijarde i tako se prvi put našao na vrhu liste najbogatijih Rusa.

Drugi najbogatiji čovek u Rusiji je Vladimir Potanjin (62), oligarh čija je firma “Norilsk nikl” najveći proizvođač paladijuma i rafinisanog nikla. On je svoje bogatstvo prošle godine uvećao na 23,7 milijardi dolara. Za njim sledi Vladimir Lisin (66), šef NLMK grupe, vodećeg ruskog proizvođača čeličnih proizvoda, sa 22,1 milijardu dolara.


DA LI PUTIN SME DA BACI NUKLEARNU BOMBU?! Šef ukrajinskih špijuna očekuje nešto sasvim drugo! “Kada zauzmemo Krim…”


DA SU OVO URADILI, NIŠTA IH NE BI SPASILO! Izveštaj CIA otkrio STRAVIČNE planove Kijeva, Vašington u ZADNJI ČAS sprečio OPŠTU KATASTROFU!

DA SU OVO URADILI, NIŠTA IH NE BI SPASILO! Izveštaj CIA otkrio STRAVIČNE planove Kijeva, Vašington u ZADNJI ČAS sprečio OPŠTU KATASTROFU!

Među najbogatijim Rusima, na desetom mestu “Forbsove” liste našao se i Pavel Durov (38), osnivač komunikacione platforme Telegram, sa 11,5 milijardi dolara. Roman Abramovič (56) ove godine se našao na 16. mestu sa bogatstvom od 9,2 milijarde dolara. Za njim sledi i prva žena na listi Tatjana Bakalčuk (47), direktorka firme za internet trgovinu “Vajldberis”, sa imetkom od 8,8 milijardi dolara. Ona je ujedno i jedina žena u prvih 20 najbogatijih ljudi u Rusiji.

Meljinčenko kolo vodi, sledi Potanjin, Lisin, pa…

1. Andrej Meljničenko 25,2 milijarde dolara
2. Vladimir Potanjin 23,7 milijardi dolara
3. Vladimir Lisin 22,1 milijardu dolara
4. Leonid Mikelson 21,6 milijardi dolara
5. Aleksej Mordašov 20,9 milijardi dolara
10. Pavel Durov 11,5 milijardi dolara
16. Roman Abramovič 9,2 milijarde dolara
17. Tatjana Bakalčuk 8,8 milijardi dolara

Šamar Zapadu

Kad je reč o novim ruskim milijarderima, u pitanju su biznismeni koji su se obogatili na proizvodnji hrane, otvaranju supermarketa, pravljenju hemikalija, na građevini i farmaciji.

– To pokazuje da je ruska domaća potražnja ostala jaka, uprkos zapadnim sankcijama. Te iste sankcije su smanjile rusku ekonomiju za 2,1 odsto, ali su ruski tajkuni uspeli da prodaju naftu, metale i ostale prirodne resurse na svetskom tržištu, naročito u Kini, Indiji i na Bliskom istoku – piše “Forbs”.

Američki bogataši izgubili 200 milijardi

2.640 milijardera iz 77 zemalja sveta našlo se ove godine na “Forbsovoj” listi
735 milijardera ima Amerika, najviše u svetu i isto koliko i prošle godine
4,5 biliona dolara iznosi ukupno bogatstvo američkih bogataša

Sve to, kako analitičari ističu, predstavlja veliki šamar Zapadu, budući da sankcije skoro uopšte nisu naškodile Rusiji.

Najbogatiji Bernar Arno!

Tanjug/AP

Amerika više nije dom najbogatijeg čoveka na svetu. Francuz Bernar Arno, osnivač i direktor LVMH, najveće firme za proizvodnju i trgovinu luksuznom robom, postao je najbogatiji čovek na svetu sa imetkom od 243,4 milijardi dolara. On je tako istisnuo dosad najbogatijeg čoveka na svetu Ilona Maska, osnivača “Tesle” i vlasnika “Tvitera”, koji je na drugom mestu “Forbsove” liste sa 175 milijardi dolara.

Pratite nas na društvenim mrežama