in

RUSKA PORODICA SIGAEV ODUŠEVLJENA SRBIJOM, U KOJOJ JE NAŠLA UTOČIŠTE “Kupila nas je srpska duša”…

RUSKA PORODICA SIGAEV ODUŠEVLJENA SRBIJOM, U KOJOJ JE NAŠLA UTOČIŠTE “Kupila nas je srpska duša”…

informer

Olga Sigaeva (35), menadžer prodaje, njen suprug Vadim (38), IT stručnjak, i sin Sergej (8) iz ruskog grada Krasnodara pre sedam meseci došli su da žive Srbiji. Ni u najluđim snovima, kako kažu, nisu mogli da zamisle da će Božić u 2023. godini dočekati daleko od Rusije, u najvećem vojvođanskom gradu.

Sigaevi, kojima je Novi Sad već sedam meseci dom, pričaju da su nakon izbijanja rusko-ukrajinskog rata u ovaj grad stigli potpuno slučajno, a sada shvataju da je to bila najbolja odluka.

Kao kod rođaka
Imali smo osećaj da smo došli kod daljih rođaka, koji imaju sve kao i mi, samo malo drugačije
Vadim Sigaev

– Godina koju smo ispratili bila je puna preokreta i izazova za našu porodicu – neplanirano preseljenje, nova kultura, nova zemlja, novi jezik. Iako smo u Srbiju stigli bez ikakvog plana, odmah smo bili prijatno iznenađeni izborom novog mesta za život. Imali smo osećaj da smo došli kod daljih rođaka, koji imaju sve kao i mi, samo malo drugačije. Malo je više pesme i hrane. Uživamo u Srbiji, zemlji velikog srca, u kojoj smo pronašli sve što nam je potrebno za srećan život. Naša jedina božićna želja je da zavlada mir, da konačno političari prestanu da ratuju – pričaju Sigaevi.

Slični običaji

I njihov sin Sergej, kažu oni, odlično je prihvatio život u Srbiji. Ide u školu, već je stekao prijatelje i uspeva da savlada nove predmete.

– Mislim da je sve to zahvaljujući srpskoj dobroti i predusretljivosti, koja nas je “kupila”. Čini nam se da je ovde svako spreman da pomogne, da potroši dragoceno vreme na druge. Najinteresantnije nam je to što, čak i ako se naljutite i posvađate, ovde će vam brzo oprostiti, razumeće vas i smiriti. Upravo zbog te “srpske duše” odlučili smo da ostanemo u ovoj divnoj zemlji – pričaju Olga i Vadim.

informer

Naši sagovornici kažu da se u Rusiji Nova godina i Božić proslavljaju na sličan način kao i u Srbiji.

– Božić je i u Srbiji i u Rusiji značajniji od dočeka Nove godine. Malo se neki običaji razlikuju. Na primer, kada pričamo o Novoj godini, kod nas Deda Mraz ima Snjeguročku. Ona je njegova unuka i centralna je figura novogodišnjih praznika. Svakako, Božić je kod nas mnogo važniji i tada se priprema najveća gozba – objašnjava Olga.

Stil “polako”

Kako kaže, žene u Rusiji kuvaju ceo dan 6. januara da bi porodica spremno dočekala Božić.

– Ruskinje pripremaju mnogo hrane. Oko 22 sata veče uoči praznika porodica seda za sto, a u ponoć čestitamo jedni drugima. Tada deca odlaze u krevet, a mi odrasli nastavljamo da slavimo – priča ova Ruskinja iz Novog Sada.

Primetila je, kaže Olga, da su Srbi drugačiji jer im je pažnja važnija od materijalnog i sve se radi sa lakoćom.

– Žene ovde isto puno kuvaju, ali nekako lako i kao da svaka to zna da radi od rođenja. Koliko vidim, u Srbiji nije uobičajeno darivati veoma skupe božićne poklone. Darovi su više znak pažnje. Čini mi se da je za ovakav pristup praznicima zaslužna i vojvođanska parola: “Polako – manje stresa, više zadovoljstva” – kažu Sigaevi.

Olga navodi da, uprkos tome što se potpuno prilagodila životu u Vojvodini, još nije uspela da se uklopi u ovdašnji stil ophođenja prema drugima.

– Kad-tad ću naučiti i vojvođanski stil “polako”, to će značiti da ću naučiti da živim ovde i sada, da pridajem više značaja duhovnom nego materijalnom. Verujem da će Novi Sad tada potpuno postati moj grad – dodaje Olga.

Prijatelji na prvom mestu

Sigaevi kažu da ipak na nešto ne mogu da se naviknu u Srbiji. Kako ističu, u Vojvodini su međuljudski odnosi potpuno različiti u odnosu na one u Rusiji.

– Ovde apsolutno nikoga ne treba požurivati ni u jednom poslu. Ako se trudite da nekuda žurite, sve će ispasti još sporije! “Polako” je više od reči, to je stanje duha, načina života, a ako ne znaš tako da živiš, nemoj drugima da smetaš. U Srbiji je prijateljstvo najvažnije, a ne posao. Jednostavno, prijatelji su na prvom mestu, pa sve ostalo – kaže Olga.

Bonus video:

Pratite nas na društvenim mrežama