in

Postavljeni disklejmeri na svim administrativnim prelazima!

Postavljeni disklejmeri na svim administrativnim prelazima!

“Disklejmeri” su dvojezični – ispisani na srpskom i engleskom jeziku. Table dimenzija 50×70 centimetara postavljene su jedna pored druge na svim carinskim punktovima na adminstrativnim prelazima sa Kosovom i Metohijom, ali i na svim prelazima sa susednim zemljama.

Kosovo onlajn

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre nekoliko dana da je Srbija spremna da izda jedan opšti disklejmer za prihvatanje dokumenata, ali da ima uslov i da se čeka garancija EU.

Mi smo Albancima rekli dve stvari, što se tiče dokumenata. Možemo da ih izdajemo i vama i nama, ali nama je važno da Srbi sa KiM mogu da se kreću i ulaze i izlaze sa teritorije KiM. Mi smo spremni da prihvatimo njihova dokumenta, ali da izdamo jedan opšti “disklejmer” koji bi istakli na administrativni prelazima, čime bi prihvatili njihova dokumenta.

U njima je objašnjeno da se omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine vrši isključivo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja i da se to ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Omogućavanje ličnih karata od strane Prištine se vrši samo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja postignutim u Dijalogu 2011. godine, ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999).  

Disklejmeri su postavljeni dan uoči početka primene novog režima.

Informer

Podsetimo, u subotu, 27. avgusta Beograd i Priština su postigli dogovor o ličnim dokumentima, po kome je zvanični Beograd pristao da ukine ulazne i izlazne dokumente za nosioce ličnih karata izdatim u Prištini, a Priština se složila da ih ne uvodi za nosioce srpskih ličnih karata.

Pratite nas na društvenim mrežama