in

POČINJE NOVA ŠKOLSKA GODINA! Evo da li će maske morati da se nose

POČINJE NOVA ŠKOLSKA GODINA! Evo da li će maske morati da se nose

Godina će početi intoniranjem himne Srbije.

Na nastavu će se ići “normalno”, u školama ni đaci ni nastavnici neće biti u obavezi da nose maske, a Tim za škole će i ubuduće razmatrati epidemiološku situaciju na nedeljnom nivou, sagledavati i preispitivati preporuke, koje će biti menjane po potrebi.

Ministar prosvete Branko Ružić poručio je da je sve spremno za početak školske godine, a da je neposredna nastava najbolji vid interakcije između nastavnika i učenika.

– Što se tiče današnjeg dana, sve će početi na redovan način. Nemam trenutno bojazni da će se širiti virus, ali će Tim za škole zasedati i ako bude bilo potrebe primenićemo neke restriktivnije mere – kazao je Ružić na svečanosti povodom prijema novih učenika srednjih škola u dom “Zmaj”.

Informer

Neposrednoj nastavi svi se raduju

Neposredna nastava raduje i đake, i roditelje i nastavnike. Direktor Osvnosne škole “Kneginja Milica” Darko Eger podseća da je korona virus uticao na to da se školska godina u poslednje dve godine ne odvija na regularan način.

Deca regularno kreću u školu, to je poseban trenutak u razvoju svakog deteta, kao i u razvoju roditelja, koji prati jedan novi način života, na koji roditelji treba da se naviknu i da budu glavni saradnici deci – kazao je Eger.

Inače, prema preporukama Tima za škole, ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi koji mogu ukazivati na COVID-19, škole obaveštavaju roditelje, a do njihovog dolaska, učenik se smešta u posebnu prostoriju, pod nadzorom nekog od zaposlenih, i pritom i učenik i zaposleni treba da nose masku.

Ako se tokom boravka u školi kod zaposlenog pojave simptomi, zaposleni je dužan da odmah stavi masku i da napusti školu radi odlaska na pregled kod lekara.

Preporuka Tima za škole je da se dosledno primenjuju propisane opšte mere i mere lične zaštite, a posebno se preporučuje osetljivim osobama sa povećanim rizikom od težih formi bolesti korišćenje zaštitne maske u situacijama masovnih okupljanja u zatvorenom prostoru bez mogućnosti održavanja rastojanja.

Izleti, ekskurzije i druga putovanja učenika i predškolaca su dozvoljeni, a pre realizacije ekskurzije, škole su u obavezi da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečena u istom periodu od COVID-19 i da među članovima uže porodice nije bilo korone, kao i da obezbede zdrastveni nadzor od strane lekara tokom putovanja dužeg od jednog dana, radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakova infekcije.

Bonus video:


OVO JE KALENDAR ZA NAREDNU ŠKOLSKU GODINU! Osnovci bez jesenjeg odmora, srednjoškolcima kraći ZIMSKI RASPUST, a evo kada svi idu na PRODUŽENI VIKEND!

OVO JE KALENDAR ZA NAREDNU ŠKOLSKU GODINU! Osnovci bez jesenjeg odmora, srednjoškolcima kraći ZIMSKI RASPUST, a evo kada svi idu na PRODUŽENI VIKEND!


VELIKO IZNENAĐENJE ZA PRVAKE! Ovaj grad u Srbiji kupuje knjige i rančeve đacima

VELIKO IZNENAĐENJE ZA PRVAKE! Ovaj grad u Srbiji kupuje knjige i rančeve đacima

Pratite nas na društvenim mrežama