in

POČELA EVAKUACIJA SRPSKIH DRŽAVLJANA IZ SUDANA!

POČELA EVAKUACIJA SRPSKIH DRŽAVLJANA IZ SUDANA!

– Šestoro srpskih državljana evakuiše se iz Kartuma zajedno sa državljanima Ujedinjenih Arapskih Emirata, druga grupa sa četvoro srpskih džavljana krenula je sa službenicima Ujedinjenih nacija, a u trećoj grupi sa turskim državljanima je i jedan srpski – potvrdio je Ahmet Abdel Muti za RTS.

Ostali srpski državljani, kojih je u Sudanu ukupno oko stotinu – ili su rešili da ostanu, ili se zbog toga što imaju malu decu predomišljaju o načinima odlaska iz Sudana, iz bezbednosnih razloga, rekao je Ahmed Abdul Muti.

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila zbog spora između načelnika sudanske vojske Abdela Fataha el Burhana, koji predsedava sudanskim Suverenim savetom i Mohameda Hamdana Dagala poznatog kao Hemedti, njegovog zamenika u tom savetu i načelnika paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

Usled sukoba u prestonici Kartumu onesposobljen je aerodrom, a mnogi putevi su neprohodni. Postignut trodnevni prekid vatre nije bio poštovan, a civili danima beže iz Kartuma. Hrane gotovo da nema, a veliki broj bolnica je onesposobljen. U sukobima je stradalo najmanje 413 osoba, a više od 3.500 je povređeno.


POČELA MASOVNA EVAKUACIJA IZ SUDANA! Sukobi dostigli tačku usijanja, poginulo stotine civila


OKO 100 DRŽAVLJANA SRBIJE ČEKA ODLAZAK IZ SUDANA! Država sprema plan za evakuaciju!

OKO 100 DRŽAVLJANA SRBIJE ČEKA ODLAZAK IZ SUDANA! Država sprema plan za evakuaciju!

Pratite nas na društvenim mrežama