in

PALIJATIVNI CENTRI BI MOGLI BITI GOTOVI DO KRAJA GODINE! Ministarka Danica Grujičić o prenameni kovid-bolnica (VIDEO)

PALIJATIVNI CENTRI BI MOGLI BITI GOTOVI DO KRAJA GODINE! Ministarka Danica Grujičić o prenameni kovid-bolnica (VIDEO)

Kovid-bolnice u Srbiji mogle bi do kraja godine da budu spremne da postanu palijativni centri, otkriva za Informer ministarka zdravlja Danica Grujičić. Ministarka ističe da će se centri specijalizovani za lečenje korone zatvoriti, i to već od 1. maja, a da će se posle toga raditi na njihovom opremanju za teško obolele i umiruće pacijente.

Produženo lečenje

– Kovid-bolnice su građene za ljude koji su vitalno ugroženi. Opremljene su sa mnogo respiratora, intenzivnih nega… Ali to su “hladne” bolnice i treba ih oplemeniti. Deo tih bolnica može da se opremi i pretvori u palijativne centre. Za početak, u delu od 150 kreveta može da se napravi prijatan ambijent i atmosfera sa, na primer, slikama i televizorima na zidovima… Treba obezbediti i dobru fizikalnu terapiju – kaže ministarka Grujičić i napominje da nisu svi palijativni pacijenti ujedno i umirući.

printscreen

Ministarka Danica Grujičić

– To su i onkološki pacijenti koji nekoliko dana dobijaju terapiju i posle žive normalno. Palijativa je i produženo bolničko lečenje kada su, na primer, pacijenti u produženoj komi, od kojih bar 30 odsto uz adekvatnu terapiju može da preživi – objašnjava Grujičićeva.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić ističe da je počela i da obilazi seoske ambulante, ali i da razgovara sa nezaposlenim lekarima o angažovanju u selima.

Selo

Neki bi pre u Kanadu nego na selo, ali ima i onih koji kažu da hoće u seosku ambulantu za 200.000 dinara
Danica Grujičić

– Mladi hoće da rade u seoskim ambulantama uz odgovarajuću novčanu nadoknadu. Istina, neki bi pre u Kanadu nego na selo, ali ima i onih koji kažu da hoće u seosku ambulantu za 200.000 dinara. Niko ne zna gde mu leži sreća. Mi moramo da imamo ljude koji će tamo raditi onog trenutka kad otvorimo ambulantu u nekom mestu – rekla je ministarka.

printscreen

Danica Grujičić

Rad na selu

Kako je rekla, razgovaraće i dalje sa mladim ljudima kako bi se videlo koji su njihovi zahtevi za rad na selu.

– Ako vam visokoobrazovan kadar dođe u malo mesto, verujte mi da će te male sredine početi da žive sasvim drugim životom. To je zapravo cilj – zaključuje Grujičićeva.

Pratite nas na društvenim mrežama