in

OVA NAMIRNICA JE VITAMINSKA BOMBA! Ublažava bolove, jača imunitet i snižava visok krvni pritisak!

Bogata je mineralima, kalijumom koji jača imunitet i blagotvorno deluje na nerve, bubrege i srce, obiluje kalcijumom koji deluje protivupalno i od izuzetne je važnosti za kosti, mišiće, nerve, i natrijumom, zaduženim za regulaciju vode u organizmu i stvaranje sone kiseline u želucu.

Sadrži veliku količinu vitamina C koji štiti organizam od prehlade i gripa, a visok nivo ove supstance u krvi preveniše pojavu dijabetesa tipa 2, ali i hipertenzije jer podstiče stvaranje nitrit-oksida, materije koja otvara krvne sudove.

U salati ima dosta i vitamina E (snažan prirodni antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja, dok su vitamini A i B2 korisni za oči, kožu, sluznicu i polne žlezde, zbog čega ih neki nazivaju i vitaminima lepote.

Shutterstock

Zelena salata sadrži veliku količinu vitamina C koji štiti organizam od prehlade i gripa

Pored toga, sadrži i folnu kiselinu, fosfor, gvožđe, magnezijum, bakar, mangan i cink, elemente koji su neophodni za dobro funkcionisanje mišića i zdravlje kože.

TROMBOZA, ANEMIJA, PROBLEMI S JETROM… Pogledajte u ruke i saznajte OVO!

TROMBOZA, ANEMIJA, PROBLEMI S JETROM... Pogledajte u ruke i saznajte OVO!

OVIH PET NAPITAKA MOGU DA BUDU OPASNI ZA SRCE! Povedite računa!

OVIH PET NAPITAKA MOGU DA BUDU OPASNI ZA SRCE! Povedite računa!

U mlečnom soku iz ovog povrća nalazi se vredan sastojak laktukarijum kojeg najviše ima u korenu, lisnim rebrima, mladim stabljikama i “srcu” salate.

Deluje kao blagi analgetik – ublažava bolove, smiruje nerve i uspavljuje. Zelena boja salate potiče od hlorofila koji ima blagotvorno dejstvo u slučaju grčenja krvnih sudova, smanjuje krvni prisitak I podstiče aktivnost srčanog mišića.

Sveža salata koristi se kao lek u slučaju opstipacije jer omekšava stolicu i omogućava potpuno bezbolno pražnjenje.