in

NOVO LUDILO TAKOZVANIH NEZAVISNIH MEDIJA! Đilasov novinar: Srbija da zabrani ruske medije!

Direktor hejterske televizije Njuzmaks Adrija, Đilasov i Šolakov novinar Slobodan Georgiev poručio je da Srbija zbog ukrajinske krize treba odmah da zabrani ruske medije “Raša tudej” i “Sputnjik”?!?

Georgiev, poznat po stavu da političke neistomišljenike treba strpati u logore, još jednom je ustao protiv svojih kolega koji ne rade u medijima pod kontrolom njegovih šefova Dragana Đilasa i Dragana Šolaka. On je na Tviteru objavio tekst britanskog portala “Gardijan” o zabrani dva ruska medija u zemljama Evropske unije.

Jedna ideja

To kako Đilas i Šolak vide slobodno novinarstvo najbolje se vidi po njihovim medijima, koji imaju samo jednu ideju: po svaku cenu ocrniti Srbiju i Vučića
Ivana Vučićević

Politički stav

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u nedelju 27. februara predložila je da se “Raša tudej” i “Sputnjik” zabrane u Evropskoj uniji, a Slobodan Georgiev je pozvao Srbiju da sledi taj primer.

“Bravo. I Srbija bi trebalo da uradi isto”, napisao je Georgiev na Tviteru uz tekst iz “Gardijana”.

I dok glavna urednica ‘Sputnjika” u Srbiji Ljubinka Miličić nije želela da komentariše poziv na zabranu rada tog portala, Marko Matić iz Centra za odgovorne medije za Informer kaže da je glavni urednik Njuzmaksa zapravo izneo svoj politički stav, koji je problematičan, “imajući u vidu njegovu funkciju”.

Odluka o zabrani rada medija strogo je i precizno uređena zakonima naše zemlje i ukoliko bilo ko smatra da neki medij treba zabraniti, treba da podnese dokumentovani zahtev nadležnim organima. Jasno je da je Georgiev izneo svoj politički stav, koji je utoliko problematičniji ako se zna da je on glavni urednik jednog medija. S obzirom na profesiju kojom se bavi, trebalo bi dobro da zna da su medijske zabrane potpuno anahrone i nedelotvorne u eri interneta i društvenih mreža, jer da je drugačije, pitanje da li bi i njegov medij postojao s obzirom na količinu neistina koje iznosi – ističe Matić.

Moj ugao

NEBOJŠA KRSTIĆ, MARKETINŠKI STRUČNJAK

Ovo je prirodni zahtev osobe koja bi političke neistomišljenike slala u koncentracione logore.

Urednik političke rubrike u “Politici” Bojan Bilbija podseća sve kolege da živimo u 21. veku.

Najvažnije je pravo na medijski pluralizam i nijedan medij ne treba zatvarati. Ako bismo zatvarali medije koji se bave ratnom propagandom, onda bi prvi na tapetu bili CNN i njegove filijale. Dobro pamtimo njihovo izveštavanje tokom NATO agresije na prostorima bivše Jugoslavije, pamtimo i kako su nas ubeđivali da Sadam Husein ima oružje za masovno uništenje kad su huškali na rat protiv Iraka, pa se na kraju ispostavilo da takvog oružja nema. Ako bismo išli tom logikom da zatvaramo sve medijske neistomišljenike, onda bismo se vratili u vreme Sovjetskog Saveza, kada je cela zemlja slušala samo jednu radio-stanicu Majak. Međutim, mi ipak živimo u 21. veku – objašnjava Bilbija.

Glavni cenzor

Glavna i odgovorna urednica Studija B Ivana Vučićević kaže da će želje Slobodana Georgieva i njegovih gazda ostati samo pusti snovi.

To kako Đilas i Šolak vide slobodno novinarstvo najbolje se vidi po njihovim medijima, koji imaju samo jednu ideju: po svaku cenu ocrniti Srbiju i Aleksandra Vučića. Sad idu i korak dalje, pa njihov uposlenik i urednik Njuzmaksa podržava zabranu ruskih medija u zemljama EU i traži istu odluku u Srbiji. Nije tajna da bi Georgiev i njemu slični, samo kad bi mogli, ugasili ne samo ruske već i sve srpske medije koji imaju slobodu i hrabrost da kritikuju opoziciju i njegove gazde. Doduše, Georgiev ima ambiciju da bude ne samo glavni cenzor Srbije, već i upravnik logora u koji bi stavio sve one koji podržavaju SNS, što je jednom prilikom i lično prokomentarisao – zaključuje Vučićevićeva.

Još jedan Šolakov urednik: Srbija da osudi Rusiju bez obzira na posledice!

Đilasovski portal “Nova”, koji je objavio lažnu vest da Srbija neće poštovati teritorijalni integritet Ukrajine, sada je otišao korak dalje i zahteva od predsednika Vučića da osudi rusku agresiju na Ukrajinu! To je javno zatražio urednik portala Veselin Simonović.

Ja nisam zadovoljan odgovorom našeg predsednika i Vlade. To je moralo da se jasno nazove agresijom i da se taj čin osudi bez obzira na posledice – rekao je Simonović.

Podsećamo, Savet za nacionalnu bezbednost usvojio je zaključak od 15 tačaka u kojima se navodi da su Rusija i Ukrajina prijateljske države i da Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju načela teritorijalnog integriteta Ukrajine. Takođe je navedeno da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji. Ovaj zaključak usvojila je Vlada Srbije na sednici u nedelju.

BONUS VIDEO: 

Pratite nas na društvenim mrežama