in

NIJE USPEO! Rami nisu dozvolili da sakrije “Žutu kuću” – ALBANSKOM PREMIJERU PROPAO PLAN!

NIJE USPEO! Rami nisu dozvolili da sakrije “Žutu kuću” – ALBANSKOM PREMIJERU PROPAO PLAN!

Ramina inicijativa da se donese nova rezolucija koja bi osporila Martijev izveštaj bila je dnevnom redu Biroa Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, ali je odlučeno da se o tome sačini samo ‘informacija’.

Albanski premijer ovu inicijativu podneo je 3. aprila, baš na dan kad je u haškom Sudu za OVK počeo proces protiv bivšeg vođe terorističke OVK Hašima Tačija i njegovih saučesnika Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija. Rama je u dokumentu naveo da su u rezoluciji Dika Martija ‘bez ikakvih činjenica iznete strašne optužbe na račun OVK za trgovinu ljudskim organima’!?!

Jednoglasna odluka

Elvira Kovač, član srpske delegacije i potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, potvrđuje da Rama nije uspeo da ostvari svoj plan.

– Nije teško prikupiti 20 potpisa iz minimum pet zemalja i dve političke grupe za pokretanje neke inicijative u Savetu Evrope. Samim tim, Ramin zahtev je morao da bude na dnevnom redu Biroa Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Kad neko pokrene inicijativu za donošenje rezolucije, kao što je to učinila Albanija, odluka ne mora da bude da se od toga napravi izveštaj, kao što je Rama hteo. On je želeo da inicijativa bude prosleđena Komitetu za pravna pitanja, da se potom izabere izvestilac i da se na kraju ispostavi da ‘Žuta kuća’ nije postojala. To nije prošlo – ističe Kovačeva.

Informer DN

Žuta kuća

Prema njenim rečima, odluka je bila da se o Raminom zahtevu napravi samo ‘informacija’, koja nema političku težinu jer neće biti nikakvog izveštaja.

Bjegović: Rama brani zločince OVK

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović kaže da Rama želi da ospori Martijev izveštaj, jer je tadašnji izvestilac Saveta Evrope nedvosmisleno dokazao da je postojala trgovina organima otetih Srba.

– Taj udruženi zločin desio se pod okriljem ŠIK, obaveštajne službe ‘Kosova’, na čijem je čelu bio Kadri Veselji. Taj isti Veselji školovao se u albanskoj obaveštajnoj službi ŠIŠ. Savet Evrope već je doneo rezoluciju na osnovu Martijevog izveštaja i to je teško osporiti – uveren je Bjegović.

– Zaista bi bilo nečuveno dovoditi u pitanje ranije izveštaje i rad Komiteta Saveta Evrope. To bi bio neviđeni presedan, to se nikad ranije nije dogodilo. Odluka o Raminoj inicijativi doneta je aklamacijom, svi na Birou su se saglasili sa tim – naglašava Kovačeva.

Albanski premijer Edi Rama, podsetimo, u govoru pred Savetom Evrope 12. oktobra prošle godine ustvrdio je da se rezolucija i izveštaj Dika Martija ‘više oslanjaju na spekulacije, nego na činjenice, na glasine umesto na dokaze’!?!

Brojke

2011. Parlamentrna skupština Saveta Evrope usvojila je izveštaj Dika Martija i rezoluciju o trgovini ljudskim organima na KiM i severu Albanije

169 poslanika glaslo je za rezoluciju

8 poslanika glasalo je protiv

14 poslanika bilo je uzdržano

– Rezolucija postala je nezaslužena mrlja na nepravedno optuženima i sramota za međunarodnu politiku – izjavio je Rama.

Pritisak na sudije

Komentarišuči ove navode, Danijela Vujičić, poslanica SNS sa Kosova i Metohije, ocenjuje da je ovo pokušaj još jednog pritiska na Srbiju, ali i na haške sudije. 

– Danas, kad su ljudska prava Srba na KiM upitna i kada Savet Evrope pokreće inicijativu za članstvo lažne države, i dalje verujem da institucija čiji je osnovni postulat poštovanje ljudskih prava neće osporiti rezoluciju za koju je sama glasala. Ta rezolucija napravljena je na osnovu činjenica koje je Marti prikupio i dokaza koje je predočio o zločinima takozvane OVK nad Srbima. Ramina inicijativa je korišćenje trenutka neviđenih pritisaka na Srbiju po pitanju KiM kako bi umanjio zločine OVK i njenih vođa koje su u sada Hagu. Poznato je šta se dešavalo na severu Albanije, u ‘Žutoj kući’, kao i na drugim mestima na KiM. Bilo bi previše da je ovaj jeftin pokušaj prošao – zaključuje Vujičićeva.

Privatna arhiva

Danijela Vujičić

Šta je Dik Marti napisao u izveštaju 2011. godine

* Trgovinu ljudskim organima počinio je OVK, vadili su organe Srbima zarobljenim na Kosovu na kraju oružanog sukoba

* Brojne različite i konkretne indikacije potvrđuju da su Srbi i kosovski Albanci bili zarobljeni na tajnim mestima koje je kontrolisao OVK na severu Albanije

* U periodu odmah nakon konflikta, a pre nego što su međunarodne snage uspele da preuzmu kontrolu nad oblašću nekim zatvorenicima vađeni su organi na ‘klinici’ koja se nalazi na albanskoj teritoriji

* Organi su ilegalno prodavani u inostranstvu

* Radi očuvanja stabilnosti međunarodni činioci odlučili su da zažmure na ove zločine OVK

* Poseta članova Unmika, Haškog tribunala i novinara ‘Žutoj kuci’ 2004. ne može se smatrati ispravnim forenzičarskim ispitivanjem, ponašanje porodice koja je živela u kući pojačalo je sumnje

* Pominje se i slučaj klinike ‘Medikus’ iz Prištine, ali se navodi i da postoje dokazi da je trgovina organima vršena i mnogo pre slučaja ‘Medikus’ i da su još tada u slučaj bili umešani neki članovi OVK

Pratite nas na društvenim mrežama