in

NEŠTO KRUPNO DOGODIĆE SE SA ZLATOM 2023?! Pratite samo šta Kina radi – pojavila se zapanjujuća prognoza, svi gledaju u ovu brojku, je li moguće?

NEŠTO KRUPNO DOGODIĆE SE SA ZLATOM 2023?! Pratite samo šta Kina radi – pojavila se zapanjujuća prognoza, svi gledaju u ovu brojku, je li moguće?

Povećanje kamatnih stopa i strahovi od recesije održavaju tržišta nestabilnima, što ostavlja prostor za skok cena zlata, ocenjuje ovaj stručnjak.

Da li će 2023. biti u znaku zlata?

– Cena plemenitog metala mogla bi da dostigne između 2.500 i 4.000 dolara sledeće godine – rekao je Kiner za CNBC-jevu emisiju “Street Signs Asia” krajem decembra.

Postoji dobra šansa da tržište zlata vidi veliki pomak, rekao je, dodajući da “to neće biti samo 10 odsto ili 20 odsto” već pomak koji će “stvarno postići nove vrhunce”.

Kiner je objasnio da bi se mnoge privrede mogle suočiti s “malom recesijom” u prvom tromesečju, što bi dovelo do toga da mnoge centralne banke uspore tempo podizanja kamatnih stopa i zlato bi se odmah učinilo privlačnijim. Rekao je da je zlato takođe imovina koju poseduje svaka centralna banka.


STRUČNJACI SAVETUJU KAKO DA U KRIZI SAČUVATE VREDNOST NOVCA Štedite u švajcarcima i dinarima, kupujte zlato


PUTINOVA NOVA VALUTA IMAĆE OZBILJNE POSLEDICE, NAJVIŠE ZA SAD!? Namera ruskog predsednika jeste da “uništi” dolar i u okviru BRIKS-a stvori valutu podržanu zlatom

PUTINOVA NOVA VALUTA IMAĆE OZBILJNE POSLEDICE, NAJVIŠE ZA SAD!? Namera ruskog predsednika jeste da uništi dolar i u okviru BRIKS-a stvori valutu podržanu zlatom

Prema podacima Svetskog veća za zlato, centralne banke kupile su 400 tona zlata u trećem tromesečju, gotovo udvostručivši prethodni rekord od 241 tone u istom razdoblju 2018.

– Od 2000-ih prosečni povrat na zlato u bilo kojoj valuti je negde između 8 odsto i 10 odsto godišnje.

Kiner je takođe rekao da će ulagači tražiti zlato s visokom inflacijom u mnogim delovima sveta.

– Zlato je veoma dobra zaštita od inflacije, izvrstan ulov tokom stagflacije i odličan dodatak portfelju.

Reuters

Zlato je uvek bilo i tek će biti na ceni

Zlato je ojačalo u utorak dok je američki dolar oslabio nakon što je japanska centralna banka prilagodila svoju politiku kontrole krivulje prinosa. Objava je uzrokovala porast cena zlata za 1 odsto iznad ključnog nivoa od 1.800 dolara, pre nego što je pala niže u sredu kada se dolar oporavio.

Na pitanje je li ponuda slaba zbog velike potražnje, Kiner kaže je da “uvek ima ponude, ali možda ne po ceni koju želite”.

Kineske rezerve 1,8 milijardi

Ranije ovog meseca, Narodna banka Kine objavila je da je akumulirala zlatne rezerve u vrednosti od oko 1,8 milijardi dolara, čime je kumulativna vrednost dostigla oko 112 milijardi dolara, izvor Svetski savet za zlato, Rojters.

Prema Kinerovim rečima, još jedan razlog za povećanje cene zlata sledeće godine je trend geografske preraspodele:

“Azija je bila veliki kupac. A ako pogledate ukupnu trgovinu, zlato u suštini napušta Zapad i odlazi u Aziju.”

Cena zlata u juanima stalno je rasla uz veliku volatilnost, napominje stručnjak i dodaje da investicija u zlato postaje sve interesantnija ne samo za kinesku centralnu banku, već i za institucionalne investitore (penzioni fondovi, investicioni fondovi, banke, osiguravajuća društva itd.) kao alternativno ulaganje.

„Ako pogledate koliko je zlata bilo potrebno za kupovinu prosečne kuće 70-ih, verovatno vam je danas potrebno isto ili manje zlata nego 70-ih, 80-ih ili 90-ih godina.”

Stabilnost cene zlata je takođe, a posebno u vreme krize, glavni razlog za optimizam mnogih analitičara, čak i ako se svi ne usuđuju da prognoziraju cenu od 4.000 američkih dolara.

Polkari: 1.900 dolara za uncu

Uprkos velikoj potražnji za zlatom, Keni Polkari, viši tržišni strateg u “Slatestone Wealth-u”, ne slaže se da bi se cene sledeće godine mogle više nego udvostručiti.

– Nemam ciljnu cenu od 4.000 dolara, iako bih voleo da se pojavi”, rekao je u emisiji “Street Signs Asia” na CNBC-u.

Polkari je tvrdio da će cene zlata doživeti određeni pad i otpor na 1.900 dolara za uncu. Cene bi se određivale prema tome kako inflacija reaguje na globalno povećanje kamatnih stopa, rekao je.

Pratite nas na društvenim mrežama