in

MISTERIJA 17 SATI I ZAVET ĆUTANJA Ovo su dve najintrigantije stvari vezane za nestanak Mateja Periša

Nestanak mladića iz Splita podigao je Srbiju i region na noge. Od kako je obelodanjena informacija da je Matej Periš nestao bez traga, javnost pomno prati svaki detalj koji se objavljuje, nadajući se ipak da će ova potraga, bez obzira na sve indicije, imati srećan kraj.

Šta se tačno dešavalo kobne noći, niko sa sigurnošću ne zna. Ono što se pouzdano zna jeste da je Matej sa drugarima iz Splita došao do Zagreba, da su tu ostavili svoje automobile i iznajmili kombi kojim su došli do Beograda.

Kako su rekli Matejevi otac i devojka, oni su taj put planirali već dugo, a na Dorćolu su iznajmili stan u koji su stigli 30. decembra popodne.

Odatle su, kako se navodi, otišli u restoran u Beton hali na ručak, a onda odatle u klub “Gotik”, gde je cela misterija i započela. Javnost i dalje ne zna šta se tu dogodilo pre 1.20 časova, kada je mladić bez jakne istrčao napolje.


JEDNA STVAR KOJU JE MATEJ IMAO KOD SEBE MOGLA BI OTKRIJE MNOGO TOGA Veštak progovorio o jednoj od najvećih misterija u slučaju nestalog mladića


“DA LI JE NEKO SVESNO ŽELEO SA SKRENE ISTRAGU U TOM SMERU?” Igor Jurić o nestalom Mateju: Mnogo je kontroverzi, zašto su svi zaboravili JEDAN SNIMAK?

DA LI JE NEKO SVESNO ŽELEO SA SKRENE ISTRAGU U TOM SMERU? Igor Jurić o nestalom Mateju: Mnogo je kontroverzi, zašto su svi zaboravili JEDAN SNIMAK?

Kako je izjavila menadžerka kluba, unutra nije bilo kamera čiji bi snimci mogli rešiti dilemu, a prema njenim rečima, Matej i njegovo društvo nisu činili ništa neuobičajeno niti su bili akteri bilo kakvog sukoba. Sa druge strane, u  medijima su se pojavile i izjave navodnih svedoka iz kluba koji su tvrdili da se momci iz Splita sukobili sa ekipom iz Zadra, ali da je to bilo samo manje koškanje.

Kako je utvrđeno, Matej je oko 1.20 časova istrčao iz kluba, u kom je ostavio jaknu. Da ga nema, primetili su njegovi drugovi tek oko 2.30, nakon čega su počeli da ga zovu, ali im se nije javljao. Telefon mu je bio isključen.

pritnscreen/alo

Matej snimljen kako pokušava da zaustavi taksi

Momci su otišli u smeštaj, nadajući se da će se njihov drug pojaviti tokom dana, a pošto se to nije desilo, oni su 31. decembra oko 18 sati policiji prijavili njegov nestanak.

Ono što je ključno i na što zasad nema odgovora je šta se dogodilo i zašto je Matej napustio Gotik 30. decembra u 1.20 i društvo s kojim je bio te večeri. Poslednja ga je snimila kamera restorana “Sava Nova” na šetnici uz Savu i to samo delimično jer prvenstveno snima perimetar terase. Na temelju ostalih snimaka nadzornih kamera i po baznim stanicama telefona rekonstruiaano je njegovo kretanje.

Ali, ostaje misterija tih 17 sati od trenutka Matejova izlaska iz “Gotika” dok trenutka kad njegovi prijatelji dolaze u policiju i prijavljuju njegov nestanak. Dotada je Mateja na mobilni više puta zvao otac, a na dan nestanka s Matejom je razmenio devet poruka.

Ono što je tačno prethodilo nestanku znaju samo Matejevi drugovi koji su te noći bili sa njim. Oni su dali izjavu policiji u Beogradu, nakon čega im je dozvoljeno da se vrate kući.

printscreen

Matejev otac Nenad je odmah došao u Beograd

Matejeva devojka Sanja rekla je da joj se Matej poslednji put javio video snimkom oko 21.30. Ipak, ona je bila na poslu i mobilni joj se ugasio, pa mu je na tu poruku odgovorila oko tek ponoći i otišla da spava. To je poruka koju Matej nikada nije primio, jer mu je tada mobilnil već bio isključen.

Sanji je bilo čudno zašto se nije javio kada se probudila oko 7 sati. Ima običaj, rekla je, baš uvek poslati poruku za laku noć. Ona mu je poslala novu: “Je li sve u redu?” Nije dobila odgovor, kao što ga nije dobila ni na onu poslatu istog dana oko 14 sati. Razmišljala je zašto se ne javlja, misleći da se s prijateljima provodio do ranih jutarnjih sati, pa možda spavaju dugo. Sumnja joj nije dala mira, pa je u popodnevnim satima nazvala jednog od njih i pitala ga šta se događa.

– Rekli su mi da je nestao, da ne znaju šta se dogodilo, te da imaju njegovu jaknu koja mu je ostala u klubu. Bili su van sebe – izjavila je devojka Sanja.

Tada su to znali samo oni, a svoju zabrinutost nisu dotad podelili ni sa kim. Pre nego što će nestanak prijaviti policiji u 18 sati, sami će ga tražiti ulicama okolo Beton hale, te na obali Save. Tada je nastao snimak jednog od njih u kojoj on ukratko opisuje lokaciju na kojoj je Matej poslednji put viđen i taj snimak je objavljen na YouTubeu. Pogledalo ga je više od 270.000 ljudi, ali nije doneo pomake u istrazi.

Reporteri Jutarnjeg lista pokušali su da stupe u kontakt sa nekim od Matejevih drugova, ali među šestoricom momaka koji su te kobne večeri bili sa njim kao da vlada zavet ćutnje.