in

LUK NIKAKO NE ČUVAJTE U FRIŽIDERU! Evo koje mesto je najbolje!

– Luk upija više vlage u frižideru, pa se brže kvari – kaže Kristen Farmer Hol, kuvarica i suvlasnica poslastičarnice iz Birmingema.

– Skrob se takođe brže pretvara u šećer u hladnom i vlažnom okruženju – ističe Kristen.

Za beli luk je obrazloženje malo drugačije: čuvanje u frižideru podstaći će klijanje.

Umesto da ih stavljate u frižider, čuvajte ceo luk na hladnom, suvom i prozračnom prostoru. Vlaga ili nedostatak kretanja vazduha ubrzaće njihovo kvarenje, a sunčeva svetlost će uzrokovati njihovo nicanje. Kada se pravilno skladišti, luk može da ima dug rok trajanja od oko 30 dana.

OVO POVRĆE JE NEVEROVATNO ZDRAVO! Bogato mineralima, kalijumom koji jača imunitet i blagotvorno deluje na nerve, bubrege i SRCE

ŠTRUDLA s POVRĆEM – HRSKAVA kora, BOGAT ukus! Fantastičan način za ZAPOČNETE JUTRO! /Recept/

ŠTRUDLA s POVRĆEM - HRSKAVA kora, BOGAT ukus! Fantastičan način za ZAPOČNETE JUTRO! /Recept/

Shutterstock

Crni i beli luk

Beli luk treba čuvati na isti način: na hladnom, suvom i prozračnom mestu i u tim uslovima može da traje od 3 do 5 meseci.

S druge strane, ako ste već očistili crni luk, treba ga staviti u frižider, gde može da izdrži od 10 do 14 dana. Ako ste ga i iseckali, rok mu je 7 do 10 dana.

Očišćeni i naseckani beli luk možete staviti u zamrzivač, ali ga što bolje umotajte da biste sprečili prodor vazduja. Takođe ga možete očistiti i pasirati s malo ulja dok se ne napravi gusta pasta, koju možete da zamrznete u hermetički zatvorenoj posudi.

Samo je važno da je ne držite na sobnoj temperaturi, jer to može podstaknuti rast Clostridium botulinum – otrovne bakterije koja može biti smrtonosna.