in

LAVANDA i ČAJEVAC, KISELI KUPUS i ORASI! Evo kako da držite VIRUSE na DISTANCI!

Kada imate koronu ili grip, onda definitivno želite da “nestane” što je pre moguće, a svakakao treba da se izolujete. Iako ćete se verovatno lečiti kod kuće s puno odmaranja, tečnosti i možda lekova protiv obaranja temperature, obavezno potražite lekara ako se vaše stanje se postepeno pogoršava ili ne možete da dođete do daha.

Lavanda i čajevac

Tu su, naravno, i mere prevencije koje mogu da pomognu da se virus izbegne, a jedna od njih je (pored nošenja maski) da se stalno briše nos i da se maramice bacaju u zatvorene kante za smeće. Važno je i da se te iskorišćene maramice ne drže u ruci kako se mikroorganizmi ne bi zadržavali, napominju lekari.

Shutterstock

Isušenu kožu ruku zaštitite uljem od lavande

Izbegavanje dužeg boravka u slabo provetrenim prostorijama u kojima se nalazi veliki broj ljudi – savet je koji vam je sigurno poznat, a i deo je propisanih mera protiv širenja kovida, kao i izbegavanje kontakta sa bolesnim osobama i često pranje ruku, takođe.

Suviše agresivni antibakterijski sapuni nisu dobro rešenje – zamenite ih običnim sapunom i vodom, a isušenu kožu ruku zaštitite uljem od lavande, ono se u malim količinama od samo nekoliko kapi dodaje u bademovo ili neko drugo bazno ulje i deluje kao antiseptik.


TO VAS NE ČINI ‘LOŠOM MAJKOM’! Psiholog otkriva kako da prepoznate POSTPOROĐAJNU DEPRESIJU!

TO VAS NE ČINI LOŠOM MAJKOM! Psiholog otkriva kako da prepoznate POSTPOROĐAJNU DEPRESIJU!


NAUČITE PRAVILNO DA SE ISTEŽETE, to je savršen način da se OPUSTITE!

NAUČITE PRAVILNO DA SE ISTEŽETE, to je savršen način da se OPUSTITE!

Shutterstock

Redovno provetravajte stan

Još jedno ulje nalazi se visoko na lestvici preporučenih sredstava za dezinfekciju i zaštitu od virusa – ulje čajevca. Najbolje sredstvo za čišćenje slavina, kvaka i drugih mesta potencijalnih izvora prenošenja zaraze je mešavina vode i sirćeta sa nekoliko kapi ovog ulja.

Kuću i stan redovno provetravajte i dodajte biljke koje mogu da pomognu u podizanju kvaliteta vazduha, poput sobne palme, fikusa, dracene, biršljena, aloe vere…

Kiseli kupus i orasi

Ono što će vam pomoći da očuvate imunitet (tokom čitave godine) je voće i povrće sa visokim sadržajem antioksidanata, poput zelenog lisnatog povrća i bobičastog voća, ali i omega-3 masne  kiseline koje ćete naći u lososu i skuši, dok šećer i prerađena hrana čine suprotno.

Shutterstock

Ukuseljena hrana je puna probiotika

Lekari u poslednje vreme insistiraju na fermentisanoj hrani, kojoj do sada nije pridavan veliki značaj. Tu je naš čuveni kiseli kupus, ali i kompletna zimnica (posebno domaći kiseli krastavci), jogurt, kiselo mleko, kefir, surutka…, a oko 70 odsto imuniteta dolazi iz zdravih creva, naglašavaju eksperti.

Budite sigurni i da se u vašoj ishrani nalazi cink. Pored vitamina C, ovaj mineral je zauzeo ključno mesto u borbi protiv virusa, a ima ga u pasulju, orašastim plodovima, semenkama bundeve, spanaću. Cink može da smanji trajanje gripa, pa se preporučuje i njegovo uzimanje u suplementima, ali ne na svoju ruku, već uz konsultacije se sa lekarom ili farmaceutom.

Shutterstock

Imunitet se čuva fizičkom aktivnošću

Imunitet takođe jača umereno vežbanje, sedmosatni noćni san i 20-minutna popodnevna dremka, te ih uvedite kao deo zdrave rutine.