in

KRINDŽ, HAJP, IDE GAS! Da li razumete šta mladi zapravo govore? Evo šta to znači!

KRINDŽ, HAJP, IDE GAS! Da li razumete šta mladi zapravo govore? Evo šta to znači!

Mlađe generacije često koriste neke izraze koje su “pokupili” na Internetu ili u društvu, a koje njihovi roditelji ili prosto oni malo stariji, baš i ne znaju šta znače.

Ubrzana ekspanzija influensera i jutjuba je najviše zaslužna za ovu pojavu, s obzirom da mlađi upravo odatle uzimaju najviše tih “novih reči”.

Kako ne biste morali sami da “dešifrujete” šta je neko hteo da kaže, evo i kraćeg pojašnjenja:

Drama

To je ustaljeni pojam kod svakog jutjubera i on označava “dramu” koja se kreira, da bi jutjuberi dobili “klaud”, što zapravo znači “oblak pažnje”. Kreiranje “drame” na internetu uglavnom se radi u prećutnom dogovoru između dvoje jutjubera, koji snimaju klipove jedni o drugima, međusobno se komentarišući i vređajući. Na taj način oni dobijaju pažnju, koja im omogućava više klikova i pregleda na društvenim mrežama.


ISTORIJSKI TRENUTAK ZA ASTRONOME! Prvi put snimljena PLANETA izvan SUNČEVOG SISTEMA (FOTO)


OTKRIVENO ZAŠTO LEO DIKAPRIO OSTAVLJA DEVOJKE KADA NAPUNE 25 GODINA! Prijatelj izneo ŠOK DETALJE o popularnom glumcu

OTKRIVENO ZAŠTO LEO DIKAPRIO OSTAVLJA DEVOJKE KADA NAPUNE 25 GODINA! Prijatelj izneo ŠOK DETALJE o popularnom glumcu

Influens

To je uticaj koji određeni “influenser” ili jutjuber ima na internetu. Uticaj služi brendovima koji sponzorišu ove jutjubere i koji im plaćaju da reklamiraju njihove proizvode. Jutjuberi imaju uticaj na sve svoje pratioce.

Hajpovanje

To je reč koja se odnosi na uzdizanje, odnosno “dizanje hajpa” oko određene ličnosti ili sadržaja koji ta osoba plasira. Jutjuberi “hajpuju” jedni druge, tako što govore dobro ili loše jedni o drugima. Takođe i današnja deca često govore da su u “hajpu”.

Pixabay

tinejdžeri

Prenk i Prenkovanje

Odnosi se na šalu sa određenim ljudima. Jedan od najpopularnijih sadržaja koji jutjuberi plasiraju upravo je “prenkovanje u javnosti”. Jedan jutjuber može da izađe na ulicu i da se šali sa drugim ljudima, koji većinski nemaju predstavu o čemu je reč, a da to predstavljaju kao nešto realno/stvarno. Ovakav sadržaj najsličniji je skrivenoj kameri, gde se na kraju kaže da je sve bio “prenk”.

Kontent

To je zapravo prevedeno sa engleskog znači sadržaj. To je sadržaj, odnosno, video klip ili fotografija, koji jutjuberi, instagrameri i influenseri objavljuju na svojim društvenim mrežama i na osnovu čega privlače publiku. “Kontent” je od ključne važnosti za njihov uspeh na popularnoj platformi.

Bag

Ovaj žargonski izraz već je ušao u svakodnevnu upotrebu mnogih ljudi i dobio je šira značenja. “Bag” znači problem, greška, kvar. I često se koriste fraze poput “Zašto baguješ”, “gejmeru baguje kompjuter od kada je zaražen virusom“.

Krindž

Sve češće čujemo da je neko “krindž” osoba, ili da mu je takvo ponašanje. To zapravo znači sramota ili blam. Kada se neko ponaša tako neuobičajeno i neprihvatljivo da je posmatrača zbog toga sramota i oseća se neprijatno.

Ide gas

Izraz koji su izmislili popularni jutjuberi, kao fraza koja se koristi u različitim situacijama. To čak ne mogu da objasne ni oni koji ga koriste, jer ne postoji jasna definicija.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na društvenim mrežama