in

KAKO JE NATO PREVARIO GORBAČOVA!

KAKO JE NATO PREVARIO GORBAČOVA!

Te garancije dobio je od predsednika SAD Džordža Buša starijeg, njegovog državnog sekretara Džejmsa Bejkera, nemačkog kancelara Helmuta Kola, britanske premijerke Margaret Tačer i francuskog predsednika Fransoa Miterana.

Gorbačov se, međutim, nije potrudio da traži da se ova obećanja i formalno pretoče u dokument koji bi postao obavezujući za strane učesnice u budućnosti. Sada mnogi smatraju da bi se  potpisivanjem dokumenta sa američkim i zapadnim obećanjima izbegao rat u Ukrajini.

Na sastanku s Gorbačovim o budućnosti evropske bezbednosti 9. februara 1990. godine, tadašnji američki državni sekretar Bejker izjavio je čuvenu rečenicu “Ni centimetra prema istoku”, u eksplicitnoj potvrdi Vašingtona da ne namerava da širi NATO na istok.

Na sastanku s Gorbačovom 9. februara 1990. godine Bejker  je tri puta ponovio frazu “Ni centimetar prema istoku”.


(VIDEO) PUTIN DIGAO 50.000 VOJNIKA, 140 AVIONA I 60 RATNIH BRODOVA! OPERACIJA “VOSTOK 2022” KREĆE 1. SEPTEMBRA! NATO na nogama, kako na ovo odgovoriti?!


U NATO SE PRAVE LUDI, ALI MEDVEDEV IH PODSEĆA NA VAŽAN DOKUMENT – ZATO ĆE RUSI UPOTREBITI NUKLEARNO ORUŽJE?! Četiri su specifične situacije

U NATO SE PRAVE LUDI, ALI MEDVEDEV IH PODSEĆA NA VAŽAN DOKUMENT - ZATO ĆE RUSI UPOTREBITI NUKLEARNO ORUŽJE?! Četiri su specifične situacije

”Ni američki predsednik ni ja ne nameravamo da izvučemo bilo kakve jednostrane prednosti iz procesa koji se odvijaju”, uveravao je tada Bejker Gorbačova.

Dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti pokazuju da je Gorbačov pristao na ujedinjenje Njemačke i njen ostanak u NATO-u kao rezultat ovog uveravanja i toga da će se nakon Hladnog rata uzeti u obzir sovetski bezbednosni interesi.

Međutim, Pentagon je 25. oktobra 1990. godine predložio da se ostave otvorena “vrata” za članstvo istočnoevropskih zemalja u NATO-u.

“Strateška greška”

Ruski senator Aleksej Puškov odgovorio je početkom godine američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da ne poznaje istoriju, nakon što je američki zvaničnik izjavio da “NATO nikada nije obećao da se neće širiti” na Istok.

Pre ujedinjenja Nemačke, koje je bilo prioritet za SAD i njihovog predsednika Buša, tadašnji državni sekretar Džejms Bejker rekao je Gorbačovu i Ševardnadzeu, povodom ujedinjenja Nemačke, da su SAD spremne da obećaju da se NATO neće pomeriti na istok ni pedalj”, napisao je Puškov na društvenoj mreži Telegram, prenele su RIA Novosti.

Prema njegovom mišljenju, bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov napravio je “stratešku grešku” tako što nije naterao SAD i Nemačku da se pravno obavežu da se neće širiti na istok.

“Zbog toga, sada Rusija traži pravne garancije, reči zapadnih lidera imaju malu vrednost”, objasnio je Puškov.

Pratite nas na društvenim mrežama