in

EU SANKCIJAMA UVEDENIM RUSIJI UBIJA SEBE! Zapadni stručnjaci kažu da embargo Moskvi ništa ne vredi

Evropa je sankcijama koje je uvela Rusiji samo naškodila sebi, ocena je stručnjaka. Oni kažu da je ruska rublja jača nego ikad pre, da Moskva na gasu i nafti zarađuje rekordne sume, te da je Brisel iscrpio sve mogućnosti da ekonomski ubije Rusiju. S druge strane, zbog uvedenih sankcija Evropa beleži rekordnu inflaciju, cene hrane su drastično skočile, a ugroženi su i milioni radnih mesta.

Ništa ne vredi

Neimenovani evropski diplomata rekao je za portal “Euroaktiv” da je EU dostigla limit u nametanju sankcija Rusiji, te da više nije preostalo ništa čime bi Brisel mogao da “kazni” Moskvu.

Nemogućnost da se zemlje EU dogovore o embargu na rusku naftu pokazuje da se došlo do granice. Ako je ovakav haos izbio zbog ruske nafte, šta li bi moglo da se desi kad EU predloži sankcije na ruski gas? Uvođenje šestog paketa sankcija nije prošlo, a potencijalno uvođenje sedmog biće više nego teško – rekao je taj diplomata.

Drugi izvor iz Brisela je za evropske medije kazao da je većina zemalja otvorila račune u Gasprom banci, te da ruski gas plaća prema novim uslovima Moskve – u evrima, koji se posle konvertuju u rublje.


NEČUVENO! ATP doneo ODLUKU koja će naneti VELIKU LJAGU Vimbdlonu!


BERLUSKONI: Evropa da natera Ukrajinu da prihvati Putinov predlog!

BERLUSKONI: Evropa da natera Ukrajinu da prihvati Putinov predlog!

Svi plaćaju gas u rubljama. Sankcije nisu uvedene da bi nas Moskva ucenjivala. Kako je moguće da se ovo dogodilo – besan je taj evropski diplomata.

Zapadni stručnjaci, s druge strane, kažu da EU više nema čime da “kazni” Rusiju a da pritom ne izvrši samoubistvo. Oni ističu da se dosadašnje sankcije nisu pokazale kao efikasne.

Reuters

 

Zbog sankcija na energente cene nafte i gasa su na rekordnom nivou, tako da Moskva, koja ih i dalje izvozi, zarađuje više nego ikad. Otkako je počeo rat u Ukrajini, Rusija je udvostručila prihode od energenata. Za samo dva meseca zabeležila je 62 milijarde evra prihoda od nafte, gasa i uglja. To je dva puta više nego što je uobičajeno – ističu eksperti.

Osim toga, rublja je jača nego u prethodne četiri godine. Ona je sada na nivou iz marta 2018, te je u petak dolar mogao da se kupi za 57,67 rubalja.

U odnosu na dolar, rublja se cele prošle godine kretala između 70 i 80. Nakon početka rata u Ukrajini, ona je drastično pala, te je 7. marta za 139 rubalja mogao da se kupi jedan dolar. Od tada je ruska valuta počela da raste, da bi sada dostigla četvorogodišnji maksimum – podsećaju stručnjaci.

Drastičan rast cena

S druge strane, inflacija u evrozoni iznosi 7,5 odsto i ima tendenciju da još poraste.

Pojedine zemlje imaju inflaciju veću od deset procenata, što je najviše za poslednjih 40 godina. Cene hrane i drugih neophodnih artikala, grejanja i struje drastično su porasle. Na sve to milioni radnih mesta su ugroženi upravo zbog skoka cene energenata. Kad se sve sabere i oduzme, Evropa, koja je uvela sankcije Rusiji, mnogo je gore prošla od zemlje koju je htela da kazni – zaključak je ekonomista.

Rusija
62 milijarde evra prihoda od nafte imala je Rusija od početka rata u Ukrajini, što je dva puta više nego inače
57,67 rubalja vredi dolar, koliko i u martu 2018.

Evropa
7,5 odsto prosečna inflacija u evrozoni, a u nekim zemljama je i više od deset procenata
30 odsto skočila je u proseku cena hrane u EU

EU dala kredit od 600 miliona evra Ukrajini

Evropska unija je u petak isplatila 600 miliona evra pomoći Ukrajini, što je prva rata od paketa vrednog ukupno 1,2 milijarde evra.

– Ta sredstva su Ukrajini obezbeđena u vidu dugoročnih kredita po veoma povoljnim uslovima. Ona doprinose finansiranju dela finansijskog deficita u zemlji i kupovine oružja – rečeno je u Evropskoj komisiji.

Lista krivaca

1. SAD
2. Kanada
3. Švajcarska
4. Velika Britanija
5. EU
6. Australija
7. Japan

Oni su krivi za rast cena u svetu

Predsedavajući ruskoj Dumi Vjačeslav Volodin rangirao je zapadne zemlje koje su uvele embargo Moskvi prema broju uvedenih sankcija. Na prvom mestu su SAD sa 1.983 sankcije uvedene Rusiji, a zatim slede Kanada, Švajcarska, Britanija, EU, Australija i Japan. Volodin kaže da su te zemlje, tim redom, krive za rast cena u celom svetu.
- Uvođenjem nelegalnih sankcija Rusiji ove zemlje su izazvale rast cena energenata i hrane. One su krivci za sadašnje probleme i buduće globalne krize – rekao je Volodin.

Pratite nas na društvenim mrežama