in

DOKTORKA IZ KOVID BOLNICE U BATAJNICI SVE OBJASNILA: Ovo su simptomi omikrona, među zaraženima ima NAJVIŠE MLADIH!

U Kovid bolnici u Batajnici se leči nešto manje od 300 pacijenata, a dnevno se primi znatno manje obolelih nego u prethodnom talasu, rekla je zamenica direktorke dr Aleksandra Spurnić.

– Na Božić su u kovid bolnicu u Batajnici primljena 22 pacijenta, dok ih je tokom septembra, u prethodnom talasu korone, bilo i po osamdeset. U ovom trenutku imamo manje od 300 pacijenata, na intenzivnoj nezi ih je oko četrdeset. Kada se u prethodnom talasu u septembru bolnica punila imali smo prijem i po 80 pacijenata, a danas je ta slika značajno lakša. Danas u Batajnici rade tri intenzivne nege, a bilo ih je i po šest – rekla je za TV Pink zamenica direktorke kovid bolnice u Batajnici.

Doktorka Spurnić kaže da se čini da je sada omikron soj dominantan, ali i da u populaciji i dalje cirkuliše i delta soj koji ima daleko težu kliničku sliku.


DUŽI RASPUST ZBOG OMIKRON OLUJE? Evo kada pada odluka o nastavi!


Novi podaci SZO o Omikron soju, naučnici preporučuju izolaciju od 14 dana! Međutim, evo kada se karantin može skratiti

Novi podaci SZO o Omikron soju, naučnici preporučuju izolaciju od 14 dana! Međutim, evo kada se karantin može skratiti

Kada je reč o pacijentima koji su kod nas na lečenju uglavnom su to nevakcinisane osobe, stariji i pacijenti sa hroničnim bolestima. Među novozaraženim ima i dosta mladih – kaže dr Spurnić.

Iako su kod njih na lečenju uglavnom pacijenti koji imaju upalu pluća i za koje se veruje da su zaraženi delta sojem, ona kaže da ne treba zanemariti omikron soj i treba biti na oprezu jer se mogu očekivati i teže kliničke slike.

– Javljaju se sada i naši pacijenti koji su već preležali koronu, a sada imaju infekciju omikronom koja ima simptome nalik prehladi – kaže ona.

Najčešći simptomi omikron soja su slabost, malaksalost, gušobolja i glavbolja ređe praćena temperaturom.

Bilo bi lepo da omikron soj bude uvod u kraj pandemije, ali to sad niko ne može da kaže. Sigurno je da imamo visok rast posle novogodišnjih praznika, ali brojevi rastu svuda u svetu.