in

“DEČAK JE MORAO 15 SEKUNDI BITI ISPOD VRELOG TUŠA” Doktor otkrio kako nastaju JEZIVE OPEKOTINE

Mališana nakon povređivanja nisu odveli u bolnicu već su ga kremama lečili u kućnim uslovima, tako što su mu majka i baka mazale mast kupljenu u apoteci. 

Profesor doktor Predrag Kovačević, direktor Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KC u Nišu kaže da je dečak morao da stoji 10 do 15 sekundi pod mlazom vrele vode da bi zadobio ovakve povrede.

– Vrela voda može da napravi opekotine koje mogu i životno da ugroze dete pogotovo u tom nekom mlađem uzrastu. Koža deteta je jako tanka i osetljiva pa može da dođe do teških komplikacija. Čak i kod opekotina vrelom vodom ako je površina veća od 15 odsto kože dete mora da se hitno primi u bolnicu i da se krene sa lečenjem kako bi se sprečio nastanak šoknog stanja koje je životno ugrožavajuće – objašnjava prof. dr Kovačević za Blic.

D.K.

Porodična kuća u kojoj je stradao dečak

On dodaje da i vrela voda iz bojlera može da izazove teške opekotine kože, ali da je potrebna izloženost do 15 sekundi.

Što je voda toplija, kraće je vreme ekspozicije potrebno da se dobije opekotina. Opekotina kod tako male dece može da nastane bukvalno za 10 sekundi ako je voda bila kipuća, ali i vrela voda iz bojlera može napraviti teške opekotine za petnaestak sekundi. Da je posle toga odmah dete ohlađeno, ne bi se razvili tako duboki termalni efekti toplote na samu kožu. Da je dete odmah dovedeno u bolnicu, ne mogu da tvrdim, ali je veoma verovatno da do takvog smrtnog ishoda ne bi došlo – dodaje prof. dr Kovačević.

On kaže da su takve opekotive veoma bolne i da je upravo nesnosan bol jedan od faktora koji dovodi dete u stanje šoka.

Šokno stanje se kod dece brzo razvija, za dva, tri sata ako se ne daju svi lekovi i nadoknada tečnosti infuzijom. Apel je da se dete sa svakom opekotinom dovede kod lekara da lekar proceni ozbiljnost dubine oštećenja kože. Čim je preko 15 odsto odmah mora u bolnicu da dođe, jer ni lekar ne može da zna da li će opekotina da krene u zarastanje sama bez hirurškog lečenja ili će morati da se operiše zamenom kože – objašnjava doktor Kovačević.