in

ČOKOLADA MOŽE DA NAM POMOGNE DA SE OSLOBODIMO MASNIH NASLAGA! Ali samo ako se jede u ovo doba dana!

Nedavno istraživanje sprovedeno u Brigham and Women’s Hospital u Bostonu pokazalo je da konzumiranje mlečne čokolade za doručak može pomoći da naše telo brže sagoreva masnoće.

Za potrebe istraživanja istraživači su tokom dve nedelje davali po 100 grama čokolade 19 žena u menopauzi, ujutru u roku od jednog sata nakon buđenja i zatim ponovo uveče, sat vremena pre odlaska na spavanje.

Verovatno mislite da je ovakav način siguran put ka dobijanju na kilaži, ali varate se.

Naprotiv, rezultati su pokazali da čokolada nije dovela do promjne u telesnoj težini ispitanica, već da je čak pomogla u mršavljenju. Rezultati upućuju na to da konzumacija čokolade ujutru može da pomogne u sagorevanju masti, kao i u smanjenju nivoa šećera u krvi. Objašnjenje verovatno leži u nekim materijama prisutnim u kakau od kojeg se pravi čokolada.

OVA HRANA POVEĆAVA RIZIK OD INFARKTA ZA 50 ODSTO! Ako želite zdravo srce, ove namirnice pod hitno izbacite iz ishrane

TRIK POZNATOG KUVARA ZA SAVRŠENU ČOKOLADNU GLAZURU! Spremljena po ovom receptu uvek uspeva

TRIK POZNATOG KUVARA ZA SAVRŠENU ČOKOLADNU GLAZURU! Spremljena po ovom receptu uvek uspeva

Reč je o flavanoidima koji povećavaju oksidaciju masti. Treba dodati i da je jedenje čokolade za doručak pomoglo ispitanicama da regulišu san i da ubrzaju metabolizam. Tokom istraživanja ostala hrana koju su unosile, osim čokolade, ispitanicama nije bila ni na koji način ograničena.

Shutterstock

Svi volimo čokoladu

Pokazalo se da jutarnja/večernja doza čokolade ima pozitivne učinke na glad i apetit, manji unos šećera tokom dana, sastav i funkcioniranje bakterijske crevne flore i spavanje.

Autori studije zaključuju da je studija pokazala da nije samo bitno šta jedemo, već i kada to jedemo jer vreme konzumacije može uticati na psihološke mehanizme uključene u regulaciju telesne težine.

Ispitanice se nisu ugojile iako su povećale dnevni kalorijski unos, bile su manje gladne i manje su čeznule za slatkišima tokom dana. Pokazalo se i da je nivo kortizola, hormona stresa, bila niža kad se čokolada jela ujutro nego uveče.

Ipak, pre nego što navalite na čokoladu ujutro ili pre spavanja, imajte na umu da, kao i sa svim ostalim u životu, i sa konzumiranjem čokolade treba biti umeren.

NE PROPUSTITE