in

CENA PRASETINE DUPLIRANA U ODNOSU NA PROŠLI JANUAR! Božićne pečenice nema bez 100 evra

CENA PRASETINE DUPLIRANA U ODNOSU NA PROŠLI JANUAR! Božićne pečenice nema bez 100 evra

Za božićnu pečenicu, koja podrazumeva bar pet-šest kilograma pečenja, ove godine treba izdvojiti oko 100 evra. Cene su udvostručene u odnosu na prošlu godinu, kada je kilogram prasetine u pečenjarama koštao od 800 do 1.200 dinara, a sada treba izdvojiti od 1.600 do 2.500 dinara.

Prodaja

Posla ima. Jer koliko god da imate prasića, sada to možete da prodate
Dragan Jovanović

Ništa manje cenama nisu šokirani ni oni koji kupuju sirovu prasetinu u marketima ili mesarama jer kilogram sada košta od 650 do 900 dinara, što je za 70 odsto više nego lane.

Kako kažu poznavaoci prilika, razlog za enormno poskupljenje je, pored veće tražnje, manjak prasića na tržištu. Prema zvaničnim podacima, u Srbiji ima skoro tri puta manje krmača nego što je bilo pre pet godina. Zvanična statistika pokazuje da je Srbija za devet meseci uvezla 213.000 prasadi i 31.000 tonu svinjskog mesa. Situacija u domaćem svinjarstvu je jako loša, pa mnogi odustaju od gajenja svinja.

Ima posla

Uzgajivač Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole napominje da je ove godine veća potražnja u odnosu na ponudu, jer su mnogi odustali od tovljenja svinja zbog visokih cena repromaterijala i slabe računice.

– Potražnja za prasetinom nikad nije bila veća! Čitav dan mi zvoni telefon, prasići se traže nedeljama unapred. Cene su skočile zbog poskupljenja hrane za stoku. Kilogram žive vage prošle godine bio je 230, a sada ide i do 500 dinara. Kupcima jeste to mnogo, jer za prase od, recimo, 30 kilograma sada treba da izdvoje nekoliko hiljada dinara više nego prošle godine, ali šta je, tu je. Posla svakako ima. Jer koliko god da imate prasića, sada to možete da prodate – priznaje Jovanović.

Koriste priliku

S druge strane, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović kaže da su ove cene neopravdano visoke i da trgovci koriste sezonu slava i praznika da zarade mnogo više.

– Svaki trgovac i proizvođač će se sada vaditi na ukrajinsku krizu i time pravdati poskupljenje. Pogotovo pred praznike kreće povećavanje cena svake godine. Znaju da se praznična trpeza mora spremiti i da svaki Srbin voli da ugosti gosta i lepo spremi Božić. Svakako, ovakav drastičan skok cene pečenja je neosnovan i mislim da bi inspekcija morala da “pročešlja” ovaj deo tržišta. Pogotovo u pečenjarama, koje četiri do pet puta više naplaćuju usluge pečenja i sečenja mesa. Prave derikože! – kaže Papović.

Zato on savetuje građanima da prilikom izbora pečenja obiđu nekoliko pijaca, mesara ili pečenjara i da naprave računicu šta im se više isplati.

Kretanje cene prasetine

artikal cena prošle godine cena ove godine
prasići, živa vaga 300 450-500
prasetina, marketi 400 650-700
prasetina, mesare 600 700-900
pečenje 1.200 1.850-2.500
* cene su u dinarima za kilogram

Kilogram pečenja po gradovima

mesto prasetina
Beograd 2.000
Mladenovac 2.500
Čačak 1.600
Niš 1.800
Pirot 1.700
Ivanjica 1.900
Valjevo 1.750
Novi Sad 2.100
* cene su iz pečenjara, uz uslugu pečenja i sečenja mesa

Bonus video:

Pratite nas na društvenim mrežama