in

ČAJ OD ŠIPURKA JE ODLIČAN ZA JAČANJE IMUNITETA! Štiti od prehlade i gripa!

Sastoji se od malih narandžasto – crvenih bobica ovalnog oblika, a poseduje obilje vitamina C.

Smatra se da šipak sadrži više vitamina C nego limun i narandža zajedno, što je veoma dobar razlog da ga konzumirate što češće.

Šipurak je idealan za pripremu čaja koji će osnažiti vaš imunitet i zaštititi vas od prehlade i gripa. Pored čaja od ove čudnovate biljke, možete napraviti i marmeladu ili sirup, a koncentracija vitamina C će ostati ista.

U narodnoj medicini šipurak se koristio za brojne zdravstvene tegobe – za ublažavanje proliva, lečenje plućnih bolesti, prehlade, upale grla, ali i kao diuretik. Novija istraživanja sprovedena u Danskoj pokazala su da ova biljka uveliko može ublažiti tegobe artritisa jer deluje kao prirodni analgetik.

Kako da se rešite NEPRIJATNOG MIRISA tokom menstrualnog ciklusa?

OVO VOĆE JE IZVOR ZDRAVLJA! Samo jedna šaka ove namirnice dnevno može vas zaštiti od opasnih bolesti!

OVO VOĆE JE IZVOR ZDRAVLJA! Samo jedna šaka ove namirnice dnevno može vas zaštiti od opasnih bolesti!

Poznato je i da čaj od šipurka pomaže protiv nakupljanja peska i kamenca u bubrezima i mokraćnim kanalima. U lekovite svrhe najčešće se koristi plod, a nešto ređe listovi i cvetovi ove biljke.

Ulje semenki divljeg šipurka danas je veoma popularan sastojak organske i prirodne kozmetike zahvaljujući njegovim antioksidativnim i regenerativnim svojstvima. Kao takvo, ulje od šipurka pomaže kod sprečavanja fotostarenja, odnosno prevremenog starenja kože.

Printscreen You Tube

Šipurak

Šta sve sadrži šipurak?

Šipurak je biljka koja je bogata vitaminom C, ali sadrži i vitamin A i E, kao i fruktozu, gvožđe, kalijum, likopen, flavonoid, karotenoide i ostale zdrave materije.

Njegova lekovaita svojstva su:

Osnaživanje imuniteta.

Zaštita od prehlade i gripa.

Podsticanje cirkulacije.

Zaštita od srčanih oboljenja.

Branje i priprema šipurka

Ovaj samonikli, ukrasni grm lako ćete prepoznati po jarko narandžastim ili crvenim plodovima. Naći ćete ga na rubovima šuma, livada, pašnjaka i slično. Ipak, savet je da ga ne berete ako raste odmah uz put zbog zagađenja. Plodove berite dok su čvrsti i odmah ih sušite. Bilo bi dobro da šipurak berete u rukavicama zbog oštrog trnja na koje možete da se ubodete. Kada šipurak omekša, možete ga brati za pripremu marmelade.

Plodove možete osušiti i iskorititi ih za kuvanje čaja protiv umora i preglade. U lonac sipajte šoljicu ili dve hladne vode i dodajte kašiku osušenih plodova šipurka. Zakuvajte pa poklopljeno kuvajte na laganoj vatri oko pet minuta. Potom isključite i ostavite da odstoji 8 do 10 minuta. Procedite čaj kroz gustu sitku (zbog mogućih dlačica iz šipurka koje bi vam mogle zasmetati u grlu), te po želji dodajte kašičicu meda i malo limuna.