in

BILJKA SA NAJJAČIM ANTIKANCEROGENIM DEJSTVOM! A treba vam samo ŠAKA DNEVNO!

Male tamne bobice aronije su pune hranljivih materija i antioksidansa, poput vitamina C i antocijanina, i nude pregršt beneficija za one koji žele poboljšati svoje zdravlje kroz bolju ishranu.

Sveži plodovi aronije imaju najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem istraživanim do sada, merenim po ORAC i TEAC standardima.

U Evropi je aronija privukla pažnju zbog svoje lepote jer su njeni beli cvetovi među najlepšim cvetovima grmolikih biljaka. Ona se naziva i namirnicom budućnosti jer ima izrazito veliku lekovitu moć. Efikasno pročišćava organizam od štetnih materija i teških metala i zato je korisna preventiva protiv mnogih oboljenja.

Istraživanja ruskih naučnika su pokazala da aronija pospešuje izlučivanje teških metala, kao i nekih radioaktivnih materija iz organizma. Takođe poseduje antikancerogeno delovanje jer u velikom postotku ubija maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog creva i jetre.

OVAKO JE DONATELA VERSAĆE IZGLEDALA PRE ESTETSKIH KOREKCIJA! Nekada je bila PRIRODNA LEPOTICA, a sada… /FOTO/

UNIŠTIĆETE IH! Kućne biljke NE SMETE zalivati na ovaj način, AKO ŽELITE DA RASTU KAO LUDE!

UNIŠTIĆETE IH! Kućne biljke NE SMETE zalivati na ovaj način, AKO ŽELITE DA RASTU KAO LUDE!

Kao izuzetan antioksidans, ona sprečava stvaranje slobodnih radikala i napad na zdrave ćelije u telu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti. Zbog visokog udela antioksidanasa i vitamina C i E, aronija deluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno.

Pixabay

Aronija – biljka na najjačim antikancerogenim dejstvom

Aronija je bogata antioksidantom antocijanom koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje. Blagotvorno deluje i na rad želuca. Stimuliše rad štitne žlezde, pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Ona takođe sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti. Ovo voće snižava visok pritisak i holesterol i podstiče proizvodnju dobrog holesterola. Aronija stimuliše rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca. Blagotvorno deluje i na probavni sistem – smiruje grčeve i bolove u crevima, smanjuje upalu sluznice creva i zaustavlja proliv. Korisna je i kod upale mokraćnog sistema.

Aronija je riznica biološki aktivnih spojeva. Od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente – C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, manganom, fosforom i jodom.

To su zapravo sitne, male, tamnoplave bobice u grozdovima koje izgledom jako podsećaju na borovnicu. Rastu u obliku grma, visine i do dva metra.

Jestivi i lekoviti deo biljke su bobice oporog ukusa koje se nakon sazrevanja na grmu mogu održati i dva meseca. Sazreva krajem avgusta i u septembru.

Postoje tri vrste aronije:

crna (Aronia melanocarpa)
tamnocrvena (Aronia arbutifolia)
ljubičasta (Aronia prunifolia)

Preporučuje se dnevno konzumiranje do 50 sušenih bobica. Za prevenciju i očuvanje dobrog zdravlja preporučuje se decilitar soka na dan tokom dve nedelje po jednom godišnjem dobu.

Iskoristivost zdravih sastojaka bolja je ako je konzumirate nakon jela. Takođe, visok sadržaj pektina i voćnih kiselina može kod nekih osoba s osetljivim želucem izazvati mučninu. Nisu poznate kontraindikacije s lekovima.