in

ARTAN BEHRAMI, SAVETNIK HAŠIMA TAČIJA, TVRDI: Kurti je odustao od UN i ‘međusobnog priznanja’!?

ARTAN BEHRAMI, SAVETNIK HAŠIMA TAČIJA, TVRDI: Kurti je odustao od UN i ‘međusobnog priznanja’!?

Takozvani premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti odustao je od članstva u Ujedinjenim nacijama i od ‘međusobnog priznanja’ sa Srbijom! Umesto toga, Kurtijevi saradnici sada prave plan prema kome bi odnosi između Beograda i Prištine bili rešeni po principu ‘dve Nemačke’!

 

Sve ovo tvrdi Artan Behrami, savetnik Hašima Tačija, koji kaže da bi predlog novog sporazuma Beograda i Prištine, bez ‘međusobnog priznanja’, mogao da se nađe na pregovaračkom stolu već za nekoliko meseci. Prema njegovim rečima, na novom sporazumu rade i bivša šefica diplomatije EU Ketrin Ešton i američki diplomata Frenk Vizner, a sve u dogovoru sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

‘Vremenski prozor’

Ova i iduća godina su odlučujuće i jedinstvene i bila bi velika greška ako ne bismo iskoristili ovaj vremenski prozor za sporazum Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak, izaslanik EU za dijalog


PA OVAJ NIJE NORMALAN! Kurti zapretio ratom, pa pozvao Kvintu: Priština pokazala spremnost za principijelan dijalog?!


PETKOVIĆ REAGOVAO NA KURTIJEVE PRETNJE RATOM: Ako NATO ne spreči intervencije ROSU, srpski narod hoće!

PETKOVIĆ REAGOVAO NA KURTIJEVE PRETNJE RATOM: Ako NATO ne spreči intervencije ROSU, srpski narod hoće!

Srbi ne popuštaju

Behrami kaže da je sve ove informacije dobio od dobro obaveštenih ‘međunarodnih prijatelja’.
– Aljbin Kurti je u dijalogu sa Beogradom odustao od zahteva za međusobno priznanje, novi sporazum biće baziran na modelu ‘dve Nemačke’. Do novog sporazuma doći će već za nekoliko meseci. Iza kulisa se uveliko priprema predlog sporazuma ‘Kosova’ i Srbije, koji ne sadrži ‘međusobno priznanje’ ni na početku, ni u sredini, ni na kraju… Od svojih međunarodnih prijatelja saznao sam da baronica Ketrin Ešton i ambasador Frenk Vizner u dogovoru sa Miroslavom Lajčakom rade na modelu konačnog sporazuma, koji ima elemente nemačko-nemačkog sporazuma – precizira Behrami, dodajući da se za takav model dogovora zalagala i Angela Merkel.
– Vizner je, uoči nedavnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kurtija u Briselu, predložio da ‘Kosovo’ odustane od priznanja budući da, kako je naveo, iz Beograda nema ni nagoveštaja da bi se to moglo dogoditi – naglašava Behrami.

Istovremeno, prištinski mediji prenose da je Vizner nedavno izjavio da je Prištini bolje da ‘izabere drugi cilj’.
– Previše je moćan uticaj istorije na politiku Srbije i upravo to je razlog zašto vam preporučujem da promenite cilj. Već nekoliko godina živite bez priznanja. I ranije sam se plašio da vas Srbija nikada neće priznati i to se desilo. Ni međunarodna zajednica nije našla rešenje. To je politika Srbije. Ali upravo iz tog razloga preporučujem da izaberete drugi cilj – rekao je Vizner za prištinsku KTV.

Da sve ovo nije bez osnova, indirektno potvrđuje i sam Miroslav Lajčak, koji kaže da su ‘ova i iduća godina odlučujuće’ za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.
– Imamo sada jedinstvenu šansu u političkom kalendaru, nešto što nismo imali najmanje deset godina, a to je da od sada do 2024. nemamo izbore u Srbiji, kao i na ‘Kosovu’, a nema ni velikih izbora u Evropi, a ni u SAD. Nema, dakle, prepreka u političkom kalendaru za napredak. Ova i iduća godina su odlučujuće i jedinstvene i bila bi velika greška ako ne bismo iskoristili taj vremenski prozor – poručuje Lajčak.

Nije jak igrač

Mina Zirojević iz Instituta za uporedno pravo kaže da Behrami svojim ‘otkrićima’ pokušava zapravo da Kurtija prikaže kao nedovoljno tvrdog igrača.
– Volela bih da je sve zaista tako, ali Kurti je dovoljno puta pokazao da mu je jedini cilj nezavisnost i da nema ni mudrosti ni želje za bilo kakvom normalizacijom odnosa. Mislim da je ovo poruka Albancima da postoji čvršća politička opcija koju predstavlja Tači… – zaključuje Zirojevićeva.
 

Brnabićeva u ponedeljak na Kosovu i Metohiji

Premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković posetiće Kosovo i Metohiju u ponedeljak, 5. septembra, gde će obići Kosovski Mitrovicu, Zvečan i Leposavić.
Brnabićeva i Petković obići će multimedijalni centar i Duhovnu akademiju u Mitrovici, posle čega je plan da se obiđe manastir Banjska u Zvečanu. U Leposaviću je planirana poseta porodici Radosavljević. Priština je juče kasno po podne saopštila da ‘odobrava posetu’.

Pratite nas na društvenim mrežama