in

Ako Putin izabere OVAJ PUT, to će biti tragedija za Evropu! Britanija POVEĆAVA TRUPE U… Džonson OTVORENO PRUŽIO PODRŠKU NATO!

Premijer Britanije Boris Džonson izjavio je da bi moguće raspoređivanje poslalo jasnu poruku Kremlju. Ministri odbrane i spoljnih poslova uveliko se pripremaju za sastanak sa svojim kolegama u Moskvi kako bi podstakli deeskalaciju.

Džonson će telefonirati ruskom predsedniku Vladimiru Putinu narednih dana.

Boris Džonson će ove nedelje posetiti istočnu Evropu, premijer je izjavio da Velika Britanija neće tolerisati ruske destabilizujuće aktivnosti i da će uvek biti uz saveznike iz NATO.

AP/Tanjug

Boris Džonson

Ako predsednik Putin izabere put krvoprolića i uništenja, to će biti tragedija za Evropu – rekao je premijer.

Džonson je istakao da Ukrajina mora biti slobodna kako bi mogla da bira sopstvenu budućnost.


Ako bi Rusija ušla u NATO… Hipotetički bi i mogla! Cilj Moskve bio bi SAMO JEDAN, A TO JE DA UNIŠTI ALIJANSU! Ukoliko želite da srušite mafiju, VODITE JE!

Ako bi Rusija ušla u NATO... Hipotetički bi i mogla! Cilj  Moskve bio bi SAMO JEDAN, A TO JE DA UNIŠTI ALIJANSU! Ukoliko želite da srušite mafiju, VODITE JE!


BRITANCI SPREMILI BRODOVE I AVIONE, AMERI ŠALJU VOJSKU U OKOLNE ZEMLJE! Moskva tvrdi, lažni ruski vojnici počeće rat po nalogu Zapada?!

BRITANCI SPREMILI BRODOVE I AVIONE, AMERI ŠALJU VOJSKU U OKOLNE ZEMLJE! Moskva tvrdi, lažni ruski vojnici počeće rat po nalogu Zapada?!

Naredio sam našim oružanim snagama da se pripreme za raspoređivanje širom Evrope sledeće nedelje, obezbeđujući da smo u mogućnosti da podržimo naše NATO saveznike na kopnu, na moru i u vazduhu – rekao je on.

Rusija je postavila oko 100.000 vojnika, tenkova, artiljerije i projektila u blizini ukrajinske granice, ali poriče da planira invaziju na bivšu sovjetsku republiku, koja se graniči i sa Rusijom i sa EU.

Velika Britanija ima više od 900 vojnog osoblja sa sedištem u Estoniji, više od 100 u Ukrajini kao deo misije obuke, dok je eskadrila lake konjice koja broji oko 150 raspoređena u Poljskoj.
 

Pixabay

Odbrambeno oružje u Estoniji

Pored povećanja broja trupa, premijer je rekao da bi to moglo uključivati slanje odbrambenog oružja u Estoniju. Brzi avioni, ratni brodovi i vojni specijalisti takođe bi mogli biti poslati da zaštite saveznike UK u NATO.

Ukrajina nije deo NATO i Rusija želi da Zapad obeća da se nikada neće pridružiti vojnom savezu, jer time Rusija vidi to kao direktnu pretnju po bezbednost svojoj zemlji.

Prošlog meseca Moskva je postavila tri zahteva NATO

Ukrajini treba zabraniti pridruživanje

Trebalo bi da okonča vojnu aktivnost u istočnoj Evropi

i ne bi trebalo da raspoređuje rakete u zemljama u blizini ili na granici sa Rusijom.