in

12 namirnica koje štite PLUĆA i jačaju imuni SISTEM – ovo morate da ZNATE

Predstavljamo vam namirnice koje doprinose očuvanju respiratornih puteva i zdravlja:
 

1. Vitamin C – neophodan za jak imunitet. Kada se ovaj vitamin uključi u ishranu, biće moguće smanjiti trajanje zaraznih bolesti respiratornog sistema. Prema studijama, uz upotrebu 1-2 g vitamina dnevno, trajanje lečenja zaraznih bolesti kod odraslih se smanjilo za 8%, a kod dece za 14%, piše Stil.

2. Vitamin D – spada u grupu supstanci rastvorljivih u mastima koje poboljšavaju funkcionisanje imunološkog sistema. Mnogi pate od nedostatka ovog elementa u tragovima, ponekad je to uzrok razvoja astme. Redovnom upotrebom ovog dodatka poboljšava se zaštita gornjih disajnih puteva. Za ozbiljne bolesti, poput hepatitisa C i HIV-a, dodavanje vitamina u ishranu ubrzava proces lečenja, preporučena doza u takvim slučajevima je 1000-4000 IU.

3. Vitamini B – neophodni za podršku imunološkom sistemu. Nedostatak ovih elemenata u tragovima dovodi do smanjenja odbrambene reakcije tela.

Pixabay

Pluća

4. Cink – odlično jača imunološki sistem i smanjuje rizik od upale. Prema statistikama, oko 2 milijarde ljudi pati od nedostatka cinka, posebno starije osobe. Uzimanje dodatka cinka udvostručuje brzinu oporavka od respiratornih bolesti. Optimalna dnevna doza nije veća od 40 mg.


CRNA LIMUNADA SPAS protiv mamurluka, mučnine i TOKSINA! (RECEPT)

CRNA LIMUNADA SPAS protiv mamurluka, mučnine i TOKSINA! (RECEPT)


HOROSKOP ZA PONEDELJAK 3. JANUAR: Vage se mogu ZALJUBITI, Škorpije zrače SENZUALNOŠĆU, a evo ko razmišlja o PROMENI POSLA!

HOROSKOP ZA PONEDELJAK 3. JANUAR: Vage se mogu ZALJUBITI, Škorpije zrače SENZUALNOŠĆU, a evo ko razmišlja o PROMENI POSLA!

5. Selen – pojačava odbranu organizma i smanjuje rizik od dobijanja gripa.

6. Crna zova– pomaže u lečenju zaraznih bolesti. Ekstrakt zove ima antibakterijska svojstva i jača imunološki sistem.

7. Lekovite pečurke (Hrastova sjajnica, zečarka, šitake i druge) – stimulišu imunološki sistem, pa se uspešno koriste za prevenciju i lečenje mnogih bolesti, na primer, astme i infekcija pluća. Jedno istraživanje je otkrilo da je uzimanjem 1,68 grama ekstrakta pečurke kordiceps povećana zaštita imunoloških ćelija za 38%.

Freepik.com

Vitamini minerali

8. Ekstrakt ehinaceje – štiti organizam od respiratornih bolesti i rinovirusa.

9. Ekstrakt pelargonijuma – olakšava tok respiratornih infekcija, poboljšava bronhitis.

10. Sladić ili gospino bilje- štiti organizam od virusnih infekcija zbog prisustva u masi korisnih komponenti, uključujući glicirizin.

11. Beli luk jedan od najefikasnijih antivirusnih proizvoda, stimuliše rad NK ćelija i leukocita.

12. Kurkumin – deluje protivupalno, poboljšava odbranu organizma.

Imunske ćelije su uključene u mnoge važne procese u ljudskom telu, štiteći ga od virusa, bakterija i toksina. Redovne vežbe, dobar san i uravnotežena ishrana doprinose jačanju imunološkog sistema.