in

“Nema problema među ljudima, probleme stvaraju samo vlada i političari”

“Nema problema među ljudima, probleme stvaraju samo vlada i političari”

KOŠARKAŠ Portlanda i reprezentacije Bosne i Hercegovine Jusuf Nurkić posramljen je što je bosanskohercegovačka vlada ugrozila njihov nastup na Evropskom prvenstvu 2022, ali veruje da poslednja pobeda nad Francuskom u kvalifikacijama za Mundobasket pokazuje da mogu da igraju protiv bilo koga.

FOTO: AP

Nurkić je jedna od zvezda Evrobasketa i bez dileme pravi lider reprezentacije BiH uz DŽanana Musu. Košarkaš Portlanda ubacio je 19 poena u pobedi nad Mađarskom u prvom kolu šampionata.

Već sutra od 14.30 sati Bosanci se sastaju sa domaćom selekcijom Nemačke u Kelnu, a u nedelju će “zmajevi” odmeriti snage sa Slovencima predvođenim sjajnim Lukom Dončićem.

 

Dok su neke druge reprezentacije u Keln otputovale čarter letovima, BiH je išla komercijalnim letom sa presedanjem. 

NJihov nacionalni tim je pre samog polaska u Nemačku imao brojne probleme, odigrao je samo dve pripremne utakmice. Bilo je pod znakom pitanja i odigravanje pripremnih utakmica u Estoniji zbog toga jer nije bilo novca, pa su Estonci na kraju platili putovanje, a upitan je bio i sam polazak na Evropsko prvenstvo.

– Da biste ovo objasnili, morate se razumeti u našu političku i vladinu postavu – rekao je Nurkić za “Basketnjuz” na pitanje kako bi ovu situaciju objasnio evropskoj košarkaškoj zajednici.

On je potom nastavio o politici.

– Imamo tri različite vlasti. Sve tri se moraju oko nečega dogovoriti. I ako te tri osobe nisu u komunikaciji, stvarno je teško. Nismo imali kamp kakav je trebalo da imamo. Šteta, jer naša zemlja ima novca. Nema sumnje u to. Nema problema među ljudima. Probleme stvaraju samo vlada i političari. Oni ne žele rad. Na nekom nivou oni baš ništa ne rade – izjavio je dugogodišnji NBA centar.

 

On se osvrnuo i na stanje u ostalim sportovima u njegovoj zemlji.

 

– Malo je zbrkano. Ipak, ne možete promeniti svet oko sebe, jedino sebe. Za nas sportiste, teško je fokusirati se na nešto kada ne znate šta će se sutra dogoditi s vašim timom. Ali mi se stvarno trudimo da ne ulazimo previše u to. Mi smo zapravo ovde, i drago mi je da su svi zdravi i sposobni za igru. Ali u isto vreme političari moraju smisliti kako ćemo imati reprezentacije u bilo kom sportu, ne samo u košarci. Imamo rukomet, odbojku… – duboko je uzdahnuo Nurkić, a prenosi bosanski “SportSport”.

 

BONUS VIDEO: Lučić: “Protiv Janisa nema odbrane”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije