in

Košarkaši Srbije večeras igraju prvi meč na Evrobasketu, protivnik Holandija

Košarkaši Srbije večeras igraju prvi meč na Evrobasketu, protivnik Holandija

KOŠARKAŠI Srbije kreću u zlatnu misiju na 41. Evropskom prvenstvu (1-18. septembar).

FOTO: FIBA.Basketball

Prvu utakmicu, poslednju uvodnog dana takmičenja u D grupi, odigraće večeras (21.00) protiv Holandije, jednog od apsolutnih autsajdera šampionata.

U avion se nije ukrcao Nikola Milutinov, kome je zbog viroze preporučena pošteda i planirano je da se priključi timu u nedelju. Propustiće našu premijeru i subotnji duel sa Češkom. Veče pred put u Češku, selektor Svetislav Pešić odabrao je 12 reprezentativaca. Otpali su Boriša Simanić, Filip Petrušev, Ognjen Dobrić i Nemanja Bjelica, koga je povreda lista u zatvorenom meču sa Crnom Gorom koštala nastupa na Evrobasketu.

– Žao mi je što Bjelica nije uspeo da se oporavi, radovao sam se da budem sa njim i on sa mnom. Međutim, i pored najveće želje to nije moglo da se desi – žali Pešić za igračem kojeg je u Zvezdi kao anonimusa lansirao u orbitu. – Uspeli smo da vratimo Nemanju Nedovića, uspeo je u tome velikom željom i motivacijom.

Holandija je idealan početni protivnik za selekciju koja je još u periodu stvaranja timske kohezije.

– Sve ekipe su opasne ako se dobro ne pripremimo. Holandija nije na našem nivou, favoriti smo, ali za nas je ta utakmica važna kao prva na turniru. Još smo u procesu, moramo da unapređujemo igru, jer ne idemo na Evropsko prvenstvo samo da bismo pobedili Holandiju, već sa mnogo većim ciljevima – kaže Pešić.

FIBA je preko noći promenila projekciju glavnih favorita i Srbiju sa petog mesta podigla na sam vrh. Na tom mestu “orlovi” su se ugnezdili u brojnim anketama.

– To ne računam, jer se radi o željama navijača. Poštujem, sve je to u redu, ali ankete za mene na važe – kaže poslednji zlatni selektor nacionalnog tima tadašnje SR Jugoslavije. – Naša prva želja je da odemo u Berlin, gde se igra eliminaciona faza. Žreb nam nije povoljan, ukrštamo se s najjačim ekipama. Najpre sa grupom C, a potom i sa najkvalitetnijom grupom B. Iako se misli da smo dobili fantastičan žreb, uopšte nije tako. Nismo došli da budemo prvi u grupi, nego na kraju.

Pešić je u kratkom osvrtu na pripreme za kontinentalni šampionat istakao da je doživeo jedinstveno iskustvo.

– Prvi put sam imao takve pripreme. Svi najbolji igrači su igrali najduže, jer su u timovima koji su najduže ostajali u takmičenju. Došle su povrede, umor. Krenuli smo od nule, igrači su bili svesni da moraju da daju maksimum kako bismo stigli tamo gde želimo. Bilo je i improvizacije, morali smo da gradimo formu za kvalifikacione utakmice za SP protiv Grčke i Turske. Poseban izazov i za mene i za ekipu. Nismo uradili sve što smo planirali, ali nisu ni drugi. Sada je važno da dobijemo prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu i da rastemo kroz naredne mečeve.

Po dolasku u Prag odrađeno je obavezno slikanje za potrebe FIBA, uveče i prvi trening u “Prag areni”.

– Uželeli smo se takmičenja – poručio je Dejan Davidovac, momak za sve u reprezentaciji Srbije. – Bilo je dobro tokom priprema i kvalifikacija, ali sada nas čeka ono pravo. Imali smo dosta vremena da se spremimo kroz pripremne i kvalifikacione utakmice. Polako ulazimo u ritam, razmišljamo o prvom meču sa Holandijom, idemo korak po korak… 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije