in

UEFA traži od sudija da budu oštrije prema fudbalerima koji simuliraju u duelima

UEFA traži od sudija da budu oštrije prema fudbalerima koji simuliraju u duelima

Sudije utakmica u Ligi šampiona moraju da budu oštrije prema fudbalerima koji preuveličavaju i simuliraju u duel igri, u pokušajima da njihovi protivnici dobiju žuti karton, saopštila je danas Evropska fudbalska unija (Uefa).

EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Uefa želi da kazni pokušaje da se “prevare” sudije sumulacijom ili preteranim reagovanjem na lakše prekršaje u duelima, uoči početka grupne faze evropskih takmičenja, naredne sedmice.

“To predstavlja nepošteno ponašanje fudbalera prema njihovim kolegama, loš primer ponašanja bez poštovanja”, naveo je u saopštenju čelnik Uefe za suđenje Roberto Roseti.

Sudije utakmica moraju da budu “pametne” i da pokažu dobar osećaj za igru kada budu vodile mečeve u Evropi ove sezone.

“Ključno je da sudije mogu da pročitaju utakmicu i razumeju duh igre u ovakvim situacijama”, dodao je Roseti, koji je sudio finale Evropskog prvenstva 2008. godine i utakmice na svetskim prvenstvima 2006. i 2010. godine.

Uefa takođe želi da sudije spreče igrače da mobinguju sudije i ostale zvaničnike utakmica kako bi uticali na odluke i sukobe na terenu.

“Odlučni smo da zaštitimo imidž fudbala i smatramo da su određene vrste ponašanja na terenu i klupama neprihvatljive”, dodao je Roseti.

Uefa je obavila brifing sa međunarodnim sudijama uoči početka sezone u kojoj će osim klupskih takmičenja i reprezentacije igrati utakmice u Ligi nacija i kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

“Želimo da naše sudije ostanu skromne, da budu čvrsto sa obe noge na zemlji, naporno rade, budu disciplinovani, koncentrisani na ciljeve i da budu jaki i puni poštovanja”, naveo je Roseti.

Sudijama će u Ligi šampiona pomagati poluautomatizovana ofsajd tehnologija koja će procenjivati tesne odluke koristeći više kamera koje prate udove igrača. Sistem će biti korišćen i na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije