in

Pomoćne sudije odlaze u istoriju

Pomoćne sudije odlaze u istoriju

VAR tehnologija u fudbalu izaziva oprečna mišljenja. Jedni smatraju da je to dobra stvar i da je na taj način suđenje bolje, drugi su protiv toga jer ubija lepotu fudbala. Često smo na utakmicama mogli da vidimo kako zbog provera spornih situacija i gledanja snimaka igrači moraju da odlažu proslave golova. Čak su neki i slavili, pa nekoliko minuta kasnije ostali bez gola.

FOTO: N. Skenderija

Takve situacije viđaju se na terenima širom sveta, a sada se zbog toga uvodi nova video tehnologija. Kako bi se smanjilo gubljenje vremena i gledanje snimaka u vezi ofsajd pozicija uvodi se novo “oko sokolovo”. Poseban sistem za ofsajd koji će se koristiti već od sledeće nedelje na mečevima Lige šampiona, pa onda i na Mundijalu u Kataru.

Ovo bi svakako moglo da pomogne arbitrima i da ubrza igru i proveru spornih detalja, ali bi u isto vreme moglo da pošalje u penziju linijske sudije. Ako sudije u VAR sobi mogu da jave glavnom arbitru za određene sporne situacije i ako kamere donose odluku o ofsajd pozicijama, onda posao linijskih sudija postaje bespotreban. Upravo zbog toga se oni najviše i pribojavaju upotrebe nove tehnologije.

Kako će sve ovo funkcionisati? Prema zvaničnom objašnjenju, ispod krova stadiona nalaziće se 12 kamera koje će snimati svakog igrača na 29 tačaka i sakupljaće preko 180 miliona delova podataka tokom meča. Kada dođe do sporne situacije trodimenzionalni snimak pojaviće se u VAR sobi za svega nekoliko sekundi i oni će moći da pogledaju to i da ustanove da li je bio ofsajd. Zbog toga se ova tehnologija i naziva “polu-automatska”, jer jedan deo radi kompjuter, drugi je na ljudima koji odlučuju. U isto vreme ta situacija biće prikazana i na TV ekranima kao i na velikom ekranu na stadionima.

Prema objašnjenju FIFA, donšenje konačne odluke ne bi trebalo da traje duže od 25 sekundi, pa bi se tako znatno smanjilo vreme čekanja, pošto je trenutni prosek čekanja odluke o ofsajdu 70 sekundi, što je u realnosti nekoliko minuta. Ova tehnologija korišćena je već na meču Superkupa između Real Madrida i Frankfurta, a sada će se koristiti i u ostalim velikim takmičenjima.

“Što se brže bude donosila odluka, to će navijači biti zadovoljniji, jer ako proces duže traje, onda postoji veća sumnja. Videli smo kako to funkcioniše recimo u tenisu, gde sve brzo može da se ustanovi. Sada će svi moći da vide spornu situaciju oko ofsajda iz najboljih uglova i jasno će moći da se vidi da li je bilo nedozvoljene pozicije. U isto vreme oduzima se mogućnost subjektivnog donošenja odluke ljudskog bića, pošto će moći da se vidi jasan snimak svega”, poručio je Peter Irvin, komercijalni direktor ove tehnološke inovacije za britanski “Dejli Mejl”.

BONUS VIDEO: Piksi dobitnik zlatne povelje FS Republike Srpske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije