in

PRIMIO DIPLOMU U OPANCIMA: Vladimir Vlajić u Austriji postao magistar obučen u šumadijsku narodnu nošnju (FOTO)

VLADIMIR Vlajić, prvi pripadnik Austrijske službe sećanja u Srbiji i osnivač Srpske pravoslavne omladine Inzbruk (SPOJI), 8. maja, kada se u Austriji slavi Dan pobede u Drugom svetskom ratu, primio je diplomu magistra socioloških i ekonomskih nauka na Univerzitetu u Inzbruku, u šumadijskoj narodnoj nošnji!

Foto: Privatna arhiva

– Primer sam pronašao u našim slavnim precima, koji su je s ponosom nosili u raznim prilikama i tako ostali autentični i svoji. Inspiraciju sam našao i u prijatelju, advokatu Filipu Živanoviću, koga sam upoznao u Beogradu, a koji je svoju diplomu na Pravnom fakultetu takođe primio u srpskoj narodnoj nošnji. Bio je inspirisan akademikom prof. Radomirom Lukićem.

Prof. Lukić je, inače, poznat po tome što je krajem tridesetih godina prošlog veka, na pariskoj Sorboni, disertaciju odbranio upravo u nošnji. Pored toga, Vlajić kaže da je prisustvovao dodelama diploma na koje su njegovi prijatelji Austrijanci, Nemci i Afrikanci odlazili u svojim nošnjama.

– Hteo sam na ličnom primeru da pokažem da tradicija i nauka, prošlost i savremenost itekako idu jedno uz drugo – kaže Vlajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije