in

Održana svečanost povodom Dana osnivanja Prestonice Cetinje (FOTO)

Održana svečanost povodom Dana osnivanja Prestonice Cetinje (FOTO)

SA ponosom danas proslavljamo i obeležavamo ovaj veličanstveni datum, koji nije bitan samo za Cetinjane, već za sve ljude kojima je Crna Gora u srcu.

Prestonica Cetinje

Ovo je rekao gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković na svečanosti u Vladinom domu povodom obeležavanja 4. januara – Dana osnivanja Prestonice.

– Tačno je 541 godina od osnivanja grada, kada je Ivan Crnojević preneo svoju prestonicu na cetinjsko polje i započeo slavnu istoriju Cetinja, kroz koju će se ono proslaviti i perom i puškom. Održaće se u vrtlogu povesti, boreći se sa osvajačima sa svih strana. Kroz svoje petovekovno postojanje, Cetinje će biti centar razvoja u kulturnom, ekonomskom i državnom smislu, ali istovremeno i simbol državotvornosti, antifašizma, tolerancije i borbe za slobodu domovine – kazao je Đurašković.

On je istakao je da je ovaj dan poseban i zbog toga što se na svečanosti koja se organizuje na Dan osnivanja Prestonice uručuje Povelja „Ivan Crnojević”, kao posebni oblik javnog priznanja koje se dodeljuje pojedincu za ostvareno životno delo koje je od posebnog značaja za Prestonicu Cetinje.

Povelja „Ivan Crnojević” posthumno je dodeljena velikanu crnogorskog rukometa Miodragu Mišku Popoviću, za višedecenijski doprinos razvoju i utemeljenju rukometnog sporta u Prestonici Cetinje i stvaranju prepoznatljive cetinjske i crnogorske rukometne škole. Obrazlažući odluku o dodeli ovogodišnjeg priznanja, graodonačelnik je iskazao posebno zadovoljstvo što može da uruči priznanje porodici velikog cetinjskog rukometnog učitelja, ali da će ostati večni žal što mu za života nije lično saopštio da će on biti ovogodišnji laureat.

– Sudbina i životna utakmica su bili brži, ali nećemo dozvoliti da našeg čika Miška prekrije plašt zaborava. Veliki šampioni ne umiru, već odlaze u legendu. Neka mu je večna slava – kazao je Đurašković.

On je priznanje uručio Blažu Popoviću, sinu Miodraga Miška Popovića, koji se u ime porodice Popović zahvalio i istakao da Povelja „Ivan Crnojević“ za njih simbolizuje priznanje Miškovog višedecenijskog predanog rada posvećenog rukometu i večni trag koji je ostavio u tom sportu.

-Nagrada za ostvareno životno delo koje je od posebnog značaja za Prestonicu, a koja se mome ocu danas posthumno uručuje, stvara jedinstvena sećanja, jer to je uvaženost od grada u kojem je živro i stvarao, a koji je nemerljivo volio – kazao je Blažo Popović.

Fotografije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije